USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

У Гаазі створять реєстр руйнувань в Україні внаслідок агресії Росії, – Урсула фон дер Ляєн

Президентка Єврокомісії підтримує створення трибуналу для РФ
Урсула

Урсула фон дер Ляєн

Джерело: відкриті джерела

У Гаазі з’явиться спеціальний реєстр руйнувань, заподіяних військами РФ під час обстрілів України. Це підтвердила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції в Брюсселі, анонсуючи теми саміту Ради Європи в Рейк’явіку.

Глава Єврокомісії сказала, що Росія має заплатити за руйнування під час війни, і створення реєстру збитків стане першим кроком на цьому шляху. Відповідне рішення мають затвердити на саміті.

"Я підтримую створення трибуналу, щоб привести російські злочини агресії до суду. Також вирішимо щодо створення в Гаазі реєстру руйнувань. Це буде перший крок, але дуже хороший у напрямі російської компенсації", – зауважила фон дер Ляєн.

І додала, що під час усіх зустрічей і обговорень лідери Євросоюзу мають дотримуватися двох ключових принципів: перший – Євросоюз і надалі підтримуватиме Україну стільки, скільки знадобиться; другий – нічого про Україну без України.

"Україна – це країна, на яку брутально напали. І тому це Україна має встановлювати основні принципи для справедливого миру", – наголосила президентка Єврокомісії.

Новини за темою: ЄС повинен буде розробити загальний план післявоєнної відбудови України, – віцепрезидент GLOBSEC BRUSSELS Роланд Фройденштейн

Як відомо, саміт глав держав та урядів Ради Європи відбудеться 16–17 травня в Рейк’явіку. Це четверта подібна зустріч лідерів ЄС за 74-річну історію організації.

Нагадаємо, Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку дії зі створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності всіх, хто винний у злочині агресії проти України.

Що було раніше 

4 січня міська рада Гааги підтримала ініціативу щодо створення спецтрибуналу для Росії. Враховуючи, скільки воєнних злочинів уже було зареєстровано та розслідується в Україні, для цього знадобиться окрема будівля.

Відповідну пропозицію внесено лідеркою партії VVD (Народна партія за свободу і демократію) Лотте ван Бастен Батенбург. Вона зазначила, що міськрада має зробити все можливе для підтримки створення спецтрибуналу та підготуватися до його розміщення у місті.

"Гаага – міжнародне місто миру та справедливості, тут уже розташовано МКС та спеціальні трибунали щодо Руанди та Югославії. Також тут базуються Євроюст і Європол. Тому ми маємо досвід і міжнародно-правову інфраструктуру для розміщення майбутнього спеціального трибуналу для України, який буде вести розслідування та судове переслідування злочинів і звірств, скоєних у цій агресивній російській війні", – заявила лідерка партії VVD.

Читайте також:
Посли ЄС схвалили продовження лібералізації торгівлі з Україною Посли ЄС схвалили продовження лібералізації торгівлі з Україною
Боррель: Європі потрібен ривок уперед у сфері оборонної промисловості Боррель: Європі потрібен ривок уперед у сфері оборонної промисловості
Лібералізація торговельного режиму України з Євросоюзом отримала зелене світло, – Стефанішина Лібералізація торговельного режиму України з Євросоюзом отримала зелене світло, – Стефанішина
Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка Заборонити імпорт агропродукції з РФ та Білорусі Євросоюз може вже у квітні, – Качка