USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Адміністрація Байдена терміново обговорює з партнерами можливість використання російських активів для України, – ЗМІ

Адміністрація Байдена тисне на низку країн, щоб ті підготували стратегію використання цих коштів до 24 лютого 2024 року
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки спільно із європейськими партнерами замислилися над тим, щоб використати заморожені російські активи для допомоги Україні. Про це повідомляє The New York Times.

Як пише видання, адміністрація президента США наразі сигналізує про підтримку арешту понад 300 мільярдів доларів активів російського Центробанку, розташованих у західних країнах. Зокрема, Сполучені Штати розпочали перемовини з союзниками про використання цих коштів для допомоги Україні у війні в той момент, коли фінансова підтримка зменшиться.

Автори зазначають, що донедавна міністерка фінансів Джанет Єллен стверджувала, що без дій Конгресу конфіскація коштів "не є чимось, що юридично допустимо в США".

"Деякі американські високопосадовці також висловлювали занепокоєння, що країни світу не поспішатимуть зберігати свої кошти у Федеральній резервній системі Нью-Йорка або в доларах, якщо Сполучені Штати створять прецедент арешту цих грошей", – зазначають у публікації.

Пропри це адміністрація Байдена разом з іншими країнами G7 почали переглядати питання щодо того, як можна використати наявні повноваження, або ж слід звернутися до Конгресу з проханням прийняти рішення про використання коштів, зауважують у виданні.

За даними The New York Times, перемовини між міністрами фінансів, керівниками центральних банків, дипломатами та юристами активізувалися останніми тижнями.

У публікації додають, що за словами офіційних осіб, при цьому адміністрація Байдена тисне на Велику Британію, Францію, Німеччину, Італію, Канаду та Японію, щоб вони підготували стратегію до 24 лютого.

"Багато деталей залишаються предметом гарячих дискусій. Політики мають визначити, чи будуть гроші спрямовані безпосередньо в Україну, чи використані на її користь іншим чином", – йдеться у матеріалі.

Крім того, світові лідери сперечаються щодо того, чи можуть ці гроші бути використані лише на відбудову та бюджетні цілі для підтримки економіки України, чи вони можуть бути витрачені безпосередньо на військові зусилля.

Новини за темою: Україна хоче отримувати до 15 млрд доларів щорічного доходу від конфіскованих активів РФ

Раніше ми повідомляли, що країни "Групи семи" (G7) наближаються до передачі конфіскованих російських активів Україні.

Зазначалося, що насамперед це пов'язано з кризою фінансування українських витрат власним коштом.

Читайте також:
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки