USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

98% жителів Європи дихають вкрай шкідливим повітрям

Найгірша ситуація спостерігається в Північній Македонії, де майже дві третини населення живуть у районах, де вміст шкідливих часток перевищує норму ВООЗ більш ніж у чотири рази
забруднене повітр'я
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Близько 98% жителів Європи дихають вкрай шкідливим забрудненим повітрям, яке призводить до 400 тис. ранніх смертей щорічно. Про це пише The Guardian.

Видання, посилаючись на зібрану супутниками та моніторинговими станціями інформацію, стверджує, що 98% європейців проживають у районах, у яких вміст вкрай шкідливих мікрочастинок у повітрі перевищує рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). При цьому майже дві третини громадян перебувають на територіях, де ліміт, встановлений ВООЗ, перевищено майже вдвічі.

Найгірша ситуація спостерігається в Північній Македонії, де майже дві третини населення живуть у районах, де вміст шкідливих часток PM2.5 перевищує норму ВООЗ більш ніж у чотири рази. Також у деяких районах, зокрема в столиці країни Скоп’є, цю норму перевищено взагалі в шість разів.

Загалом, ситуація у Східній Європі набагато гірша, ніж у її західних частинах. Винятком є Італія, де кількість мікрочастинок на півночі країни також майже вчетверо перевищує норму.

Експерти зазначають, що щорічно забруднення повітря призводить приблизно до 400 тис. ранніх смертей у Європі. При цьому, якби якість повітря відповідала стандартам ВООЗ, понад 200 тис. із цих людей можна було б урятувати.

Частинки PM2.5 є мікрочастинками, які потрапляють у повітря внаслідок спалювання викопного палива. Через легені вони можуть потрапити до кровотоку і вплинути на роботу майже кожного органу в організмі. Ці частинки можуть бути пов’язані з широким спектром захворювань, зокрема з цукровим діабетом і раком. Згідно з поточними рекомендаціями ВООЗ, середньорічна концентрація частинок PM2.5 не повинна перевищувати 5 мікрограмів на 1 куб. м.

Теги: Європа
Читайте також:
РФ планує диверсії по всій Європі, – джерела у спецслужбах РФ планує диверсії по всій Європі, – джерела у спецслужбах
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну
Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу