USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

10% мостів в Україні є аварійними: Результати перевірки

З 14 липня експерти комісії розпочали візуальне та інструментальне обстеження мостових споруд, які перебувають в аварійному стані
аварійний міст
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Державна комісія з перевірки мостових споруд, створена на виконання рішення РНБО, визнала аварійним кожен десятий міст в Україні. Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Станом на 13 липня комісія отримала дані про 22 тис. 454 мости. Поки що немає інформації ще про 6 тис. обʼєктів, в якому вони стані – невідомо.

Попередні висновки комісії свідчать, що майже 10% українських мостових споруд в аварійному стані. Серед них – два великих мости з високою інтенсивністю руху у Києві: міст Патона та міст Метро.

"Перший аналіз технічної документації, актів огляду мостів показав критичну ситуацію зі станом мостових споруд в Україні. Це неприпустима ситуація як для фізичної безпеки українців, так і обороноздатності та економіки України в цілому", – сказав міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Чиновник доручив розпочати обстеження аварійних мостів, які належать до позакласових та розташовані на великих річках.

З 14 липня експерти комісії розпочали візуальне та інструментальне обстеження мостових споруд, які перебувають в аварійному стані.

Стан мостів у Києві

За словами міського голови Києва Віталія Кличка, в аварійному стані є міст Метро. Конструкція переправи за радянських часів була експериментальною, - таких було всього кілька в СРСР і на сьогодні залишилася тільки в столиці.
 
"Перебудувати міст коштує мінімум 500 млн євро. Це, за оцінками європейських фахівців, з якими до війни розробляли проєкт і були домовленості про фінансування масштабного проєкту. З початком широкомасштабної війни спільні з європейськими партнерами програми поставили на паузу. Але Київ розробляє проєкт першочергових протиаварійних робіт на цьому мосту. І плануємо розпочати оновлення мосту Метро наступного року", - сказав мер.

Частину цього мостового переходу - через Русанівську протоку – оновили в 2020 році. Щоб розвантажити й закрити на ремонт міст Метро, влада працює, аби цьогоріч запустити автомобільне сполучення між лівим і правим берегом Подільсько-Воскресенським мостовим переходом.

"Роботи там тривають. Попри обшуки, блокування рахунків – тобто, спроб зупинити роботи. Усього через річку Дніпро в Києві 8 мостів, разом з пішохідним на Труханів острів. Наразі в Києві ремонтують Північний міст та замінюють деформаційні шви на Південному мосту, де планують завершити роботи до кінця літа", - додав Кличко.
 
Крім того, тривають ремонтні роботи капітального характеру на 5 штучних спорудах та поточні роботи – на 6 об'єктах.

Новини за темою: Резніков: У Києві, на випадок прориву РФ, були заміновані всі мости

А що з Дарницьким мостом?

Цей міст - частина інфраструктури Києва, але перебуває на балансі не міста, а Мінінфраструктури.

"Усі кияни сподіваються, що Дарницький нарешті введуть в експлуатацію. Бо понад 20 років обʼєкт нині перебувають у незавершеному стані. Впродовж кількох років столиця просила передати споруду на баланс міста - щоб мати змогу обслуговувати і добудувати його, але цього так і не відбулося. Нещодавно відкрили зʼїзди з моста, але він, акцентую, досі залишається обʼєктом незавершеного будівництва, бо в експлуатацію не введений", - пояснив мер.

Водночас немає на цьому мосту й повноцінних пішохідних тротуарів, велосипедних доріжок.
 
"Якщо справді розв'язуємо проблему мостів – то це щоденна робота, а не картинка і хайп на публіку. Надавайте людям обʼєктивну і повну інформацію, шановна Державна комісія з перевірки мостових споруд", - резюмував Кличко.

До речі, з 2018 по 2022 роки в столиці здійснили ремонти на 23 мостових спорудах.
 

Читайте також:
У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки У 2024 році 59% нових ФОПів в Україні відкрили жінки
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам