Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno

Все залежатиме від того, скільки зруйнованих електростанцій вдасться відновити та наскільки холодною буде зима
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Відключення електроенергії взимку може тривати по 12 годин на добу. Про такий сценарій з вимкненням світла заявив в інтерв'ю Delo.ua генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко.

За словами топменеджера, це його припущення щодо того, коли в енергосистемі буде дефіцит орієнтовно 30–35%.

"Що це означає для споживачів? Якщо заживлять критичну інфраструктуру і вже потім залишки розподілятимуть, то для споживачів дефіцит складе 50%. Тобто базовий прогноз – 12 годин без світла", – сказав Коваленко.

Втім, уточнив посадовець, остаточно щось спрогнозувати можна буде вже в серпні – ситуація або покращиться, або погіршиться.

Все залежатиме від того, скільки зруйнованих електростанцій вдасться відновити та наскільки холодною буде зима.

Новини за темою: Відключення світла: Експерт радить застосувати розподілені та альтернативні джерела генерації, щоб "залишатися в строю"

Невтішні прогнози щодо світла

Досить недавно гендиректор Yasno говорив, що в зимовий період відключення світла відбуватимуться по п'ять-шість годин на добу.

Водночас Коваленко попереджував, що ситуація може погіршитися, якщо на додачу до дефіциту генерації буде проблема з можливістю передавати електрику. Оскільки взимку 2022–2023 років дефіцит був переважно через те, що росіяни били по підстанціях, які передавали електроенергію.

А про те, що графіки відключень світла стануть значно більшими вже найближчим часом, розповідав голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. Чиновник також припускав, що такий хід подій орієнтовно може бути до кінця липня. Мовляв, ситуація пов’язана з особливостями ремонту на енергоблоках атомних електростанцій.

Разом з тим Кудрицький радив українцям на побутовому рівні готуватися до того, що відключення світла відбуватимуться не лише у літній період, але і взимку. Серед рекомендацій, наприклад, мешканцям багатоквартирного будинку було "збиратися із сусідами й проводити утеплення". А ось тим, хто живе в приватному будинку, посадовець як варіант називав "придбати генератор чи встановити твердопаливного котла й зробити утеплення будинку".

До речі, щоб не стати заручником своїх емоцій під час відключень світла, психологи радять застосовувати низку методів розвантаження своєї психіки. Адже абстрагуватися від цієї ситуації повністю доволі складно.

Читайте також:
Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ
УЗ матиме свою енергокомпанію, яка побудує по Україні десятки газових електростанцій
Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла
Україна не може надійно захистити свою енергетику через нестачу ракет ППО, – ДТЕК