Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів

Прем'єр Угорщини заявив, що припинення вогню могло б забезпечити прискорення темпу переговорів із Росією
Джерело: скріншот

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пропонує президенту України Володимиру Зеленському забезпечити припинення вогню для проведення мирних переговорів. Зокрема про це він заявив на спільній пресконференції з президентом України.

"Війна, в якій ви зараз живете, дуже інтенсивно впливає і на безпеку Європи. Ми дуже високо цінуємо усі ініціативи пана президента Зеленського заради досягнення миру. Ці ініціативи потребують багато часу. Саме через правила міжнародної дипломатії вони ускладнені. І я попросив пана президента подумати про те, чи не можна трошки інакше піти. Зробити перерву. Перервати вогонь і потім продовжити, почати перемовини", – сказав Орбан.

При цьому він наголосив, що не наполягав на своїй ініціативі та сприйняв українські аргументи.

"Я дуже вдячний президенту за його відверту думку щодо цього питання", – заявив Орбан, пообіцявши передати почуте іншим лідерам Євросоюзу.

Водночас Володимир Зеленський у своєму виступі уникнув цього питання, однак зазначив, що Будапешт підтримав мирні ініціативи України на саміті у Швейцарії.

"Угорщина взяла участь у першому Саміті миру і підтримала комюніке саміту, і це говорить про готовність Угорщини бути ефективною заради повернення реальної довготривалої безпеки", – додав Володимир Зеленський.

Про що говорили Зеленський з Орбаном

Президент України зауважив, що на зустрічі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном обговорили найбільш принципові питання сусідських відносин – торгівлю, транскордонну співпрацю, інфраструктурні та енергетичні питання. Йшлося також і про гуманітарну сферу – життя наших людей і в Україні, і в Угорщині.

"Загалом зміст нашого діалогу з усіх сьогоднішніх питань може стати основою для нового двостороннього документа між нашими державами – документа, який буде регулювати всі наші взаємовідносини, який буде заснований на дзеркальному підході до двосторонніх відносин між Україною та Угорщиною і який дозволить нашим народам користуватись усіма благами єдності в Європі", – резюмував Зеленський.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення між Україною і Угорщиною склалися не дуже дружні відносини. Будапешт неодноразово ставив під сумнів необхідність військової підтримки України та натомість закликав до припинення вогню. Після перемоги на парламентських виборах у 2022 році Орбан включив Зеленського до списку "опонентів", які нібито змовилися проти нього та підтримали опозицію.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном
Зеленський "втомився" від Шмигаля і збирається його звільнити
Орбан позиціонує себе миротворцем у війні між Україною та РФ: Що з цього вийде, розбиралися аналітики ISW