Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Після закінчення війни Україна повинна буде підвищити тарифи на газ і світло, – меморандум МВФ

Такий крок, зокрема, включає потенційні реформи

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Після завершення війни в Україні поступово підвищуватимуть тарифи на газ та електроенергію через потенційні реформи. Про це йдеться в меморандумі МВФ.

"Потенційні реформи, щойно дозволять умови, включатимуть додаткове поступове підвищення тарифів (з урахуванням нової методології тарифів і соціальних міркувань під час війни), забезпечення зовнішнього фінансування і надання прозорої та виключно прямої бюджетної підтримки енергетичним держпідприємствам", – зазначається в документі.

Підвищення тарифів будуть спрямовані на відшкодування збитків, зокрема критичній інфраструктурі.

Водночас у меморандумі підкреслено, що 1 червня 2024 року в Україні вже збільшили тариф на світло для населення на 64%, наблизивши його до рівнів окупності та скоригувавши стимули до використання електроенергії в опалювальний сезон.

Новини за темою: МВФ дав прогноз щодо курсу долара в Україні найближчими роками: Через п'ять років може зрости до 54,1 гривні за долар

Як відомо, днями Міжнародний валютний фонд виділив Україні черговий транш на суму 2,2 млрд доларів. Таким чином Рада директорів МВФ завершила четвертий перегляд програми розширеного фінансування в рамках механізму розширеного фінансування для України

До речі, нещодавно Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому нову і фінальну версію законопроєкту про реформу Бюро економічної безпеки. Ухвалення цього проєкту було однією з вимог Міжнародного валютного фонду.

Також ми писали, що Кабінет міністрів розробив та вже ухвалив концептуальну записку для державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" з її переорієнтацією на малі та середні підприємства (МСП).

Нагадаємо, у 2023 році Міжнародний валютний фонд оприлюднив 19 структурних маяків, які Україна пообіцяла виконати в рамках програми співпраці на 15,6 млрд доларів. 17 із них були розраховані на 2023 рік, і лише два – на 2024-й.

На 2024 рік передбачено три транші: 2,2 млрд доларів у середині червня, потім по 1,1 млрд доларів на початку вересня і грудня.

Читайте також:
Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям
Взимку може не бути світла по 12 годин на добу, – прогноз гендиректора Yasno
МВФ офіційно оголосив про виділення Україні ще одного траншу на 2,2 млрд доларів
ВАКС зняв арешт з облгазів Фірташа, АРМА вже звернулося до прокуратури