Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область

Часто авіабомби потрапляють на власну територію РФ, ймовірно, через несправність систем наведення
Джерело: відкриті джерела

Внутрішні документи влади Бєлгородської області РФ засвідчують падіння планерних бомб, які окупанти запускають по Україні, на російській території. У документах вказані місця падіння, розглядаються питання знешкодження та евакуації у разі надзвичайної ситуації. Про це пише The Washington Post.

Видання зазначає, щонайменше 38 бомб, яким приписують нещодавні територіальні успіхи Росії, впали в Бєлгородській області на кордоні з Україною між квітнем 2023 року і квітнем 2024-го, хоча більшість з них не вибухнули.

Також щонайменше чотири бомби впали на саме місто Бєлгород – регіональний центр з населенням близько 400 тисяч осіб. Ще сім були знайдені в навколишніх передмістях. Найбільше – 11 – впало в прикордонному Грайворонському районі, де деякі з них не вдалося знайти через "складну оперативну обстановку".

Документ, спочатку перехоплений українською розвідкою і переданий The Post, містить таблицю інцидентів з посиланнями на надзвичайні постанови про знешкодження бомб і евакуацію і є продуктом відділу з надзвичайних ситуацій міста Бєлгорода.

Більшість бомб були виявлені цивільними особами – лісниками, фермерами або мешканцями навколишніх сіл. У більшості випадків Міністерство оборони РФ не знало, коли були запущені бомби, що вказує на те, що деякі з них могли знаходитися там протягом декількох днів.

Російське видання Astra підтвердило, що багато інцидентів, описаних у документі, збігаються з тими, які воно отримало від місцевих органів влади та з повідомлень у місцевих засобах масової інформації.

Місцева влада, як правило, мовчить про ці інциденти, повідомляючи лише про "нещасні випадки", звинувачуючи в них українські обстріли або просто не повідомляючи про різні вибухи, що прогриміли в регіоні, особливо останнім часом.

Astra підрахувала, що Росія випадково скинула понад сотню бомб на власну територію, а також на окуповані райони на сході України за останні чотири місяці – в той самий період, коли спостерігалося значне збільшення використання планерних бомб. Російський уряд не відповів на прохання видання прокоментувати документ або повідомлення про невдале застосування планерних бомб.

Сьогодні, 1 липня, бєлгородські Телеграм-канали повідомили, що російська авіабомба ФАБ-3000 вибухнула у полі в Шебекінському окрузі 29 червня.

Зазначається, що бомба такої потужності вперше падає на Бєлгородщині з російського літака. Вибух стався у полі за п'ять кілометрів від селища Маслова Пристань. Також 29 червня біля житлових будинків у селищі Розумне впав ФАБ-250. Пошкоджено п'ять будинків, обійшлося без постраждалих.

Крім того, за інформацією ЗМІ, 28 червня чотири бомби впали в районі сіл Крутий Лог, Нова Таволжанка, Добре та біля житлового будинку не вулиці Виноградна у селі Крутому Лозі.

29 червня біля села Камизіно впала російська ракета Р-77. 30 червня ФАБи знайшли у селі Пристень, у полі у Бєлгородському районі та в районі села Бочківка. У всіх випадках обійшлося без потерпілих.

Раніше британська розвідка попереджала, що Росія має проблеми із застосування авіабомб, які окупанти іноді скидають на свої території. Це створює загрозу для російського цивільного населення.

Нещодавно окупанти у своїх пабліках хизувалися відео застосування тритонної бомби ФАБ-3000 М-54 з керованим модулем планування та корекції.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом