Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Вибухнуло 3 тис. з 5 тис. пейджерів: ЗМІ розкрили деталі спецоперації Ізраїлю в Лівані

В пейджерах заховали близько трьох грамів вибухівки
Вибух у Лівані
Джерело: Reuters

Ізраїльська спецслужба Моссад заклала невелику кількість вибухівки в 5000 тайванських пейджерів, які замовило ліванське угруповання "Хезболла" за кілька місяців до вибухів. Про це пише The New York Times з посиланням на американських та інших офіційних осіб, поінформованих про операцію.

За даними джерел, 3000 пейджерів вибухнули, коли на них надіслали спеціальне закодоване повідомлення, яке активувало вибухівку. В пейджерах заховали близько трьох грамів вибухівки, яка місяцями "залишилася непоміченою" "Хезболлою". Також був вбудований перемикач, який можна було ввімкнути дистанційно, щоб підірвати вибухівку.

О 15:30 У Лівані пейджери отримали повідомлення, яке, здається, надійшло від керівництва "Хезболли", заявили двоє офіційних осіб. Натомість повідомлення активувало вибухівку.

Кілька співрозмовників сказали виданню, що змова готувалася багато місяців.

За словами деяких офіційних осіб, пейджери, які "Хезболла" замовила у Gold Apollo на Тайвані, були підроблені до того, як вони дісталися Лівану. Більшість із них була моделі AR924, хоча три інші моделі Gold Apollo також були охоплені постачанням. Міністр охорони здоров’я Лівану заявив державним ЗМІ, що як мінімум 11 осіб загинуло та понад 2700 отримали поранення.

Співрозмовники в ліванських органах безпеки надали фотографію моделі пейджера AR924, який, як і інші пейджери, приймає і відображає текстові повідомлення, але не може робити телефонні дзвінки.

На початку цього року лідер "Хезболли" Хасан Насралла суворо обмежив використання мобільних телефонів, які, на його думку, стають все вразливіше для ізраїльського стеження, зазначили деякі чиновники, а також експерти з безпеки. Але пейджери були модифіковані ізраїльською шпигунською службою ще "на рівні виробництва".

"Моссад вмонтував у пристрій плату з вибуховим матеріалом, яка отримує код. Це дуже важко виявити, навіть за допомогою будь-якого пристрою або сканера", – розповіли співрозмовники агентства.

Днями сотні членів ліванського збройного угруповання "Хезболла", включаючи бойовиків і медиків, були серйозно поранені внаслідок вибуху пейджерів, які використовували для зв'язку в столиці Лівану Бейруті.

Читайте також:
Ізраїль масовано атакував об'єкти "Хезболли" в Лівані. Лідер бойовиків заявив про оголошення війни
У Лівані прогриміла нова серія вибухів: Слідом за пейджерами вибухають навіть телефони й ноутбуки
Ізраїль заклав вибухівку в тайванські пейджери "Хезболли"
Масові вибухи пейджерів сталися у Лівані: Відомо про тисячу поранених