USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Масові вибухи пейджерів сталися у Лівані: Відомо про тисячу поранених

Лікарні Лівану перевантажені та працюють у надзвичайному режимі
вибух у Лівані
Вибух у Лівані
Джерело: Reuters

Сотні членів ліванського збройного угруповання "Хезболла", включаючи бойовиків і медиків, були серйозно поранені внаслідок вибуху пейджерів, які використовували для зв'язку в столиці Лівану Бейруті. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в службах безпеки.

Зокрема представник "Хезболли" на умовах анонімності назвав підрив пейджерів "найбільшим порушенням безпеки", якого зазнало угруповання майже за рік війни з Ізраїлем.

"Вибухи сталися на тлі загострення насильства між Ізраїлем і "Хезболлою", які ведуть транскордонну війну після того як у жовтні минулого року спалахнула війна в Газі, що стало найгіршою ескалацією за останні роки", – пише видання.

Очевидці зазначали, що машини швидкої допомоги мчали південним передмістям столиці Бейрута серед масової паніки. А вибухи відбувалися з періодичністю в 30 хвилин. Джерело служби безпеки додало, що пристрої також вибухали на півдні Лівану.

Водночас регіональні мовники транслювали відео з камер відеоспостереження, на яких було видно, як спонтанно вибухнув невеликий портативний пристрій, розміщений біля каси продуктового магазину, де людина платила. На інших кадрах видно, що вибух збив з ніг когось, хто стояв біля кіоску з фруктами на ринку.

Кризовий оперативний центр Лівану, яким керує міністерство охорони здоров'я, попросив усіх медичних працівників прибути до лікарень, щоб допомогти впоратися з величезною кількістю поранених, які надходять до невідкладної допомоги. При цьому наголошувалося, що медичні працівники не повинні використовувати пейджери.

Водночас медіа пишуть, що серед поранених, за непідтвердженою інформацією, може бути посол Ірану у Лівані Моджтаба Амані.

Вибух у Лівані
Джерело: Reuters

Вибухові пейджери були останньою моделлю, придбаною "Хезболлою" кілька місяців тому

Тим часом The Times of Israel пише, посилаючись на джерела, що комунікаційні пристрої "Хезболли", які вибухнули по всьому Лівану та в Сирії, були останньою моделлю, завезеною терористичною групою в останні місяці.

Також вказується, що понад 1000 людей отримали поранення внаслідок того, що джерело в "Хезболлі" назвало найбільшим порушенням безпеки майже за рік сутичок з Ізраїлем.

Натомість Єрусалим поки не дає офіційних коментарів, хоча соратник прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу натякнув, що за нападом стоїть Ізраїль. 

Новини за темою: Україна евакуювала з Лівану 25 своїх громадян, серед яких – 11 дітей

Нагадаємо, бойовики "Хезболли" наприкінці серпня заявляли, що випустили по Ізраїлю 320 ракет і кілька десятків БпЛА у відповідь на вбивство військового командира Фуада Шукра. А перед цим ЦАХАЛ завдавав превентивного удару по Лівану, оскільки виявив підготовку до обстрілу Ізраїлю з боку ісламістського угруповання.

Читайте також:
На Дніпропетровщині депутат міськради побив військовослужбовця На Дніпропетровщині депутат міськради побив військовослужбовця
У Лівані прогриміла нова серія вибухів: Слідом за пейджерами вибухають навіть телефони й ноутбуки У Лівані прогриміла нова серія вибухів: Слідом за пейджерами вибухають навіть телефони й ноутбуки
Ізраїль заклав вибухівку в тайванські пейджери Ізраїль заклав вибухівку в тайванські пейджери "Хезболли"
Численні забої голови і тіла: В Івано-Франківську троє молодиків побили військового Численні забої голови і тіла: В Івано-Франківську троє молодиків побили військового