Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

У Кропивницькому ДБР викрило голову ВЛК, який продавав "білі квитки"

До схеми він залучив лікарку диспансеру
Джерело: ДБР

У Кропивницькому Державне бюро розслідувань викрило корупційну схему заробітку на військовозобов'язаних. Голова військово-лікарської комісії продавав зацікавленим "білі військові квитки". Вартість послуги коливалася від 2-х до 10 тис. доларів.

Навесні 2024 року голова ВЛК налагодив "схему" з визнання "непридатними" до служби чоловіків. "Послуга" коштувала від 2 до 10 тисяч доларів. Ціна залежала від складності оформлення документів.

"До схеми фігурант залучив лікарку диспансеру, яка шукала охочих уникнути мобілізації й ставила неправдиві діагнози щодо наявних проблем зі здоров’ям військовозобов’язаних", – пише ДБР.

Упродовж пів року обидва заробили на "схемі" понад мільйон гривень. Працівники Держбюро провели обшуки за місцем роботи фігурантів та встановлюють повне коло причетних до оборудки осіб.

Затриманим повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

Схожі злочини

Раніше працівники Державного бюро розслідувань викрили схему ухилення від мобілізації, яку організував керівник одного з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Запоріжжя. Керівник районного ТЦК та СП та троє його підлеглих надавали військовозобов’язаним повний "пакет послуг" для звільнення від військової служби.

Безпрецедентну за масштабами оборудку викрили у столиці. Її організував ексначальник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію. Крім того, подібні схеми було викрито на Київщині і Полтавщині. Там серед підозрюваних – керівник відділення столичного медзакладу, заступник директора інституту та адвокатка.

До того ж правоохоронці викрили злочинну схему ухилення від мобілізації в Одеському районному Терцентрі комплектування та соцпідтримки. Оборудку організував військовослужбовець РТЦК та СП спільно з посадовицею одного з управлінь органів місцевого самоврядування Одещини.

Читайте також:
Ексочільника Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під заставу в 30 млн гривень
ДБР завершило розслідування у справі про держзраду Дубінського
До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем
ДБР затримало двох військових, які вирішили заробити на ухилянтах