Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

На Кіровоградщині аферист виманив у родичів загиблих воїнів понад мільйон гривень

Шахрай входив в довіру до родичів загиблих військовослужбовців і під виглядом донатів на ЗСУ незаконно отримував гроші
Під час слідчих дій
Джерело: Нацполіція

Правоохоронці викрили на Кіровоградщині злочинну схему привласнення грошей та її організатора. Зловмисник підшукував майбутніх жертв серед родичів військових, які загинули під час воєнних дій, – йому вдалося ошукати людей на 1,1 млн гривень, повідомляє пресслужба Нацполіції.

Слідчі з'ясували, що 46-річний житель регіону телефонував майбутнім жертвам і, представляючись підполковником Збройних сил України, змушував вбитих горем рідних віддавати частину посмертних виплат на армію.

Під час розмови аферист чинив психологічний тиск на людей. Тиснув на те, що варто допомагати війську, яке продовжує битися проти ворога.

Тому й варто було перерахувати отримані сімʼєю виплати. Якщо хтось відмовлявся це робити, тоді погрожував і залякуваннями змушував родичів передавати кошти.

"Щомісячний платіж складав близько 20% від суми отриманої державної виплати. За такою схемою зловмисник ошукав рідних військових на близько 1,1 млн гривень. Афериста затримали якраз під час отримання від матері загиблого військового 300 тис. гривень", – розповіли правоохоронці.

Вдома в шахрая знайшли підроблене посвідчення на вигадане імʼя підполковника ЗСУ, документи, банківські картки, мобільні телефони та чорнові записи.

Нині розв'язують питання про повідомлення підозри аферисту й встановлюють повне коло осіб, причетних до ошукання. Фігуранту загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Раніше ми повідомляли, що в Дніпрі шахраї викрадали кошти з банківських рахунків загиблих військовослужбовців ЗСУ. Слідство встановило, що зловмисники знімали всі заощадження військових, тіла яких доправляли на судово-медичну експертизу до міста.

Читайте також:
Загальні втрати України та РФ у війні сягнули мільйона осіб, – WSJ
Від початку року в Україні майже втричі скоротилася кількість нових справ за шахрайство
До суду направили справу ексгенерала СБУ, якого звинувачують у шахрайстві та зловживанні службовим становищем
Найгіршою шкодою, яку завдала війна, українці вважають загибель цивільних та військових, – дослідження