Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Росіяни використовують на війні боєприпаси з небезпечними хімічними речовинами

Такі снаряди заборонені міжнародним законодавством у веденні війни
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Окупанти не припиняють застосовувати проти української армії спеціальні боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами. За серпень подібних випадків зафіксовано 447. Загалом за період з 15 лютого 2023 року по 24 серпня поточного року – 4035, інформує Генеральний штаб ЗСУ.

Військові розповідають, противник застосовує боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами, такі як К-51 та РГ-ВО, які є засобами боротьби із заворушеннями та заборонені для використання як засоби ведення війни.

"Також є значна частка боєприпасів, що містять небезпечні хімічні сполуки невстановленого типу. Цим Росія грубо порушує правила ведення війни, ігнорує норми та зобов'язання щодо Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення", – повідомляє Генштаб.

Днями речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Лиховій заявив, що російські війська активно використовують на півдні України боєприпаси з отруйними речовинами. Окупанти скидають їх з дронів прямо на позиції українських воїнів.

Упродовж березня мобільні групи сил і засобів підтримки та інші підрозділи Сил оборони зафіксували 371 випадок застосування ворогом боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних речовин. І це було на 90 випадків більше, ніж за попередній період.

А в травні Державний департамент Сполучених Штатів Америки підтвердив, що армія РФ застосовує проти Сил оборони України заборонену хімічну речовину хлорпікрин. Посадовці вказували, що застосування таких хімічних речовин є непоодиноким випадком.

В американському Держдепі визнали, що Росія застосувала хімічну речовину хлорпікрин проти українських військ у порушення Конвенції про заборону хімічної зброї. І припускали, що, ймовірно, це було обумовлено прагненням військ РФ "витіснити Збройні сили України з укріплених позицій і досягти тактичних переваг на полі бою".

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів