Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Росія звільнила американського журналіста Гершковича, якого раніше засудила до 16 років тюрми

Він повертається додому в США
Джерело: відкриті джерела

Американського журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, якого раніше РФ засудила до 16 років позбавлення волі начебто за "шпигунство", відпустили з російської в'язниці. Він повертається додому у Сполучені Штати Америки, повідомило видання Fox News.

Ведучий заявив, що Гершковича звільнили в рамках обміну.

"Є повідомлення, що цей обмін, можливо, завершено. Ми працюємо над тим, щоб отримати більше інформації про це, але на цей час бачимо, що є дуже хороші шанси, що Гершкович, може повернутися до США уже завтра", – зазначив ведучий.

Як відпустили Гершковича

Нещодавно ЗМІ написали, що між Сполученими Штатами Америки, Німеччиною, Росією та Білоруссю може відбутися великий обмін ув'язненими. Повідомлялося, що в рамках цього обміну буде звільнено зокрема журналіста Гершковича.

Водночас ЗМІ поінформували, що напередодні із бази даних американських в'язниць зникло кілька засуджених за злочини у США росіян. Водночас зникли і російські політв'язні, які відбували покарання у в'язницях Сполучених Штатів.

Також російські ЗМІ написали, що до Калінінграда вилетів Ан-148. Такі літаки неодноразово використовувалися для обміну. Літак Ан-148 з бортовим номером RA-61727 вилетів із московського аеропорту "Внуково". Літаки Ан-148 використовувалися під час обміну Віктора Бута, Костянтина Ярошенка, а також Надії Савченко на росіян.

У вівторок Путін видав сім утаємничених указів. Це можуть бути помилування політзеків на обмін. І 30 липня Путін видав кілька указів, текст яких не був опублікований на порталі розкриття правової інформації. Зазвичай це відбувається з указами, підписаними таємно.

Йдеться про документи з номерами від 636 до 642 включно. Це можуть бути укази про помилування політв'язнів, яких етапували з російських колоній у невідомому напрямку останні кілька днів. Так само, наприклад, було засекречено укази про помилування ув'язнених для війни та укази про помилування 52 жінок до 8 березня 2024 року. Для цього вистачило шести указів.

Справа Гершковича

Співробітники Федеральної служби безпеки РФ затримали у Єкатеринбурзі журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича нібито за "шпигунство". У ФСБ заявили, що журналіст збирав інформацію про підприємство ВПК. Його затримали біля місцевого ресторану і натягнули светр на голову. Тому перехожі не бачили його обличчя.

"За завданням США він займався збором відомостей про одне з підприємств російського ВПК, які складають держтаємницю", – йдеться у повідомленні.

Гершкович перебував у Єкатеринбурзі кілька тижнів. У поїздці його супроводжував місцевий активіст Ярослав Ширшиков. Гершкович встиг написати статтю про ставлення росіян до ПВК "Вагнера". За деякими даними, Гершкович також відвідав Нижній Тагіл, в якому знаходиться оборонне підприємство "Уралвагонзавод".

Еван Гершкович майже шість років жив у Москві. Журналіст писав для американської газети The Wall Street Journal. Крім того, він працював у Agence France-Presse, The Moscow Times та The New York Times.

Читайте також:
США оголосили новий пакет військової допомоги Україні. У ньому боєприпаси, бронетехніка та засоби ППО
Meta потрапить під суд у США за залежність підлітків від Facebook та Instagram
Почалися проблеми: Російські постачальники не можуть завезти в країну до 40% автозапчастин
Байден заявив, що США готові до переговорів з РФ, Китаєм та КНДР для зменшення ядерної загрози