Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Понад 95% українських військовополонених зазнали тортур в Росії

Їх б’ють металевими палицями та струмом
Херсонець Олександр Дьяков демонструє шрам на нозі від побиття окупантів протягом 17 днів у полон. Фото Зої Шу
Джерело: скріншот

Понад 95% українських військовослужбовців зазнали катувань з боку росіян під час перебування в неволі РФ. Про це повідомила керівниця Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні Даніель Белль, передає NOS.

Зазначається, що полонені зазнають тортур ще під час першого допиту. Їх б’ють металевими палицями та жорстко б'ють струмом.

"Їх роздягають. Це жахливо. Це найгірше, що я бачила за 20 років моєї кар’єри, відвідуючи полонених від імені ООН. Тортури є широко поширеними та структурними. 95% українських військовополонених зазнали тортур, і це є воєнним злочином", – каже вона.

Натомість українська влада надає безобмежений доступ до таборів та тимчасових в’язниць із військовополоненими.

"Хоча з початку вторгнення були деякі проблеми, проте за останні 1,5 року ми спостерігали умови утримання, які відповідають гуманітарному праву війни", – додали в Оргнізації Об'єднаних Націй.

Страти, про які стало відомо широкому загалу

Від початку повномасштабного вторгнення окупанти стратили щонайменше 61 українського військовополоненого. Про підозри у цій справі повідомлено лише чотирьом росіянам, винесено один вирок суду.

Генпрокурор Андрій Костін повідомив, що понад 2200 українських військових, які перебували в російському полоні, піддавались тортурам – окупанти катують їх, утримують у нелюдських умовах, морять голодом, відмовляють у медичній допомозі, б’ють за українську мову та вдаються до інших способів фізичного насильства.

Загалом з початку повномасштабної війни зареєстровано 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими. Також розслідують 27 проваджень за фактами страти 61 захисника, повідомлено про підозри чотирьом окупантам. Дві справи скеровано до суду, вже є перший вирок.

За даними міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, з грудня 2023 року російські загарбники, ймовірно, стратили щонайменше 15 українських військовослужбовців при спробі здатися в полон.

Взимку цьогоріч росіяни розстріляли українських військових, які здавалися в полон. Черговий воєнний злочин трапився 24 лютого 2024 року в Бахмутському районі.

У мережі з’явилося фото, ймовірно, із тілом українського полоненого, якому росіяни відрізали голову та кінцівки.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції