Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога

Тільки за тиждень РФ застосувала по Україні понад 800 керованих авіаційних бомб

Російська авіабомба РБК-500 з ШОАБ-0,5

Джерело: відкриті джерела

Американські системи Patriot не можуть боротися з російськими КАБами. Єдиний спосіб боротьби – це знищення літаків, які їх несуть. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю колумністці The Philadelphia Inquirer Труді Рубін.

За його словами, Росія використовує керовані авіабомби по всьому сходу України. За місяць окупанти випускають по Україні тисячі бомб.

Водночас у своєму Telegram-каналі Зеленський повідомив, що за цей тиждень росіяни скинули на Україну понад 800 керованих авіаційних бомб.

"Яка може бути боротьба з КАБами? Це системи ППО. Але якщо ми візьмемо вартість і кількість ракет Patriot і візьмемо КАБи – то тисяч на місяць у нас ніколи не буде, та й сотень не буде. Тому що кожна ракета – це близько 3 млн доларів. Тут не тільки питання в грошах, їх стільки просто не виробляють", – сказав глава держави.

Новини за темою: Окупанти атакують українців 1,5-тонними авіабомбами

Він зазначив, що потрібно шукати рішення, щоб атакувати російські аеродроми, де знаходяться російські літаки, які скидають КАБи.

"Patriot не може боротися з КАБами, як і будь-яка система ППО. У будь-якому разі на короткій дистанції ви будете перемагати, але на довгу - вони вас переграють. Треба шукати далекобійне рішення проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, які Росія застосовує для атак КАБами", – наголосив президент.

Зеленський додав, що дозвіл США бити по прикордонні РФ вирішує тільки тактичні завдання. У цій справі Україні могли б допомогти ATACMS.

"Я підкреслюю, сьогодні є аеродроми, де вони використовують КАБи, і поки їхні КАБи не летять на велику дистанцію, то ми можемо бити по цих аеродромах на більшій відстані. Сьогодні потрібно дозволити нам застосовувати ATACMS углиб Російської Федерації", – зазначив український лідер.

Нагадаємо, нещодавно окупанти, схоже, застосували по Україні тритонну бомбу ФАБ-3000 М-54 з керованим модулем планування та корекції. Це – удар по Липцях Харківської області. Загарбники стверджують, що це перше в історії людства бойове застосування бомби такого калібру з УМПК. Проте у Повітряних силах ЗСУ не змогли підтвердити це.

Загалом за перші три місяці цього року літаки військ РФ скинули на позиції України понад 3 тис. 500 авіабомб, що у 16 разів більше порівняно з 2023-м.

При цьому окупанти далеко не завжди скидають авіабомби на територію України. За даними британської розвідки, за два місяці Росія скинула 20 бомб на Бєлгород і область.

Також варто зазначити, що російські авіабомби з універсальним модулем планування і корекції, якими окупанти обстрілюють Харків та інші прикордонні регіони, на 71% складаються з американських і китайських елементів.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені