Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Окупанти щодня застосовують проти ЗСУ боєприпаси з отруйними речовинами, – Лиховій

Наприклад, з 536 боєприпасів, які напередодні скинули росіяни з коптерів, 11 були з отруйними речовинами

Хімічний боєприпас РФ. Фото ілюстративне

Джерело: Командування Сил підтримки Збройних Сил України

Російські військові щодня використовують проти воїнів Збройних сил України боєприпаси з отруйними речовинами. Про це в ефірі телемарафону сказав речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій.

"Із 536 боєприпасів, які, наприклад, вчора (10 серпня, – ред.) скинули окупанти з коптерів, 11 були з отруйними речовинами. І майже щодня кількість цих гранат типу К-51 з газом сльозогінної дії перевищує десяток", – зазначив він.

Також речник зауважив, що спочатку інформація про використання хімічної зброї передається силам підтримки, які досліджують кожен подібний випадок. Потім ці дані передають до міжнародних організацій, де далі мають надати відповідну оцінку.

"Наголошую: за останній тиждень майже не було випадків, коли наші підрозділи втрачали чи залишали позиції. Лінія бойового зіткнення лишається стабільною", – додав Лиховій.

І повідомив, що на ділянці фронту, підконтрольній ОСУВ "Таврія", дрони тепер використовуються так само часто, як і артилерія. А відмінність полягає в тому, що під час одного удару артилерія випускає кілька снарядів, в той час як безпілотник скидає лише один.

Новини за темою: Росіяни почали скидати в окопи українських військових отруйний газ, – ЗМІ

Хімічна зброя окупантів проти України

Слід зазначити, що протягом березня мобільні групи угруповання сил і засобів підтримки та інші підрозділи Сил оборони зафіксували 371 випадок застосування ворогом боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних речовин. І це було на 90 випадків більше, ніж за попередній період.

Загалом Сили оборони України за період з лютого 2023-го по березень 2024 року фіксували 1 тис. 412 випадків застосувань Російською Федерацією боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами.

А в травні Державний департамент Сполучених Штатів Америки підтвердив, що армія РФ застосовує проти Сил оборони України заборонену хімічну речовину хлорпікрин. Посадовці вказували, що застосування таких хімічних речовин є непоодиноким випадком.

В американському Держдепі визнали, що Росія застосувала хімічну речовину хлорпікрин проти українських військ у порушення Конвенції про заборону хімічної зброї. І припускали, що, ймовірно, це було обумовлено прагненням військ РФ "витіснити Збройні сили України з укріплених позицій і досягти тактичних переваг на полі бою".

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом