Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Оголошено лауреатів Нобелівської премії з економіки

Дослідники розповіли, як формуються інституції та як вони впливають на процвітання
Нобелівська премія з економіки 2024
Джерело: відкриті джерела

Оголошено лауреатів премії Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля. Ними стали Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон та Джеймс Робінсон "за дослідження того, як формуються інституції та як вони впливають на процвітання".

Лауреати показали, що одним із пояснень відмінностей у добробуті країн є суспільні інститути, запроваджені під час колонізації. Вони довели, що суспільства з поганим верховенством права та інститутами, які експлуатують населення, не генерують зростання чи зміни на краще. Дослідження лауреатів помагає зрозуміти, чому саме.

Зокрема інклюзивні заклади часто запроваджувалися в країнах, які були бідними під час колонізації, що призвело до загалом процвітаючого населення. Це важлива причина того, чому колишні колонії, які колись були багатими, тепер бідні і навпаки.

У 2023 році Нобелівську премію з економіки отримала американська економістка, історик і фахівець з гендерних питань Клаудія Голдін – "вона покращила розуміння результатів ринку праці жінок".

Її нагородили за те, що вона першою представила всеосяжний звіт про те, як змінювалися протягом століть відмінності в оплаті праці чоловіків і жінок, рівень їхньої зайнятості та причини того, що чоловіки в середньому, як і раніше, заробляють більше, а жінки недопредставлені на світовому ринку праці.

Читайте також:
Оголошено лауреата Нобелівської премії миру
Нобелівську премію з літератури присудили письменниці з Південної Кореї
Нобелівську премію з хімії отримали троє вчених
Нобелівську премію з фізики отримали американський науковець та канадський дослідник