Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Оголошено лауреата Нобелівської премії миру

Нагороду отримав японський рух проти ядерної зброї
Нобелівську премію миру отримала японська організація Nihon Hidankyo
Джерело: відкриті джерела

Японська організація Nihon Hidankyo стала лауреатом Нобелівської премії миру. Це рух тих, хто вижив після бомбардувань Хіросіми і Нагасакі, повідомив Нобелівський комітет.

Зазначається, організацію нагородили за "зусилля зі створення світу, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію того, що ядерна зброя ніколи більше не повинна використовуватися".

Нобелівський комітет висловив стурбованість тим, що міжнародне "ядерне табу", яке виникло у відповідь на атомні бомбардування в серпні 1945 року, "перебуває під тиском".

У комітеті відзначили, майже за 80 років ядерна зброя не використовувалася у війні. Надзвичайні зусилля Nihon Hidankyo та інших представників Хібакуся зробили великий внесок у встановлення ядерного табу. Тому викликає занепокоєння те, що сьогодні це табу знаходиться під тиском.

Минулого року Нобелівську премію миру отримала Наргес Мохаммаді з Ірану за її боротьбу проти гноблення жінок в країні та за просування прав людини і свободи для всіх.

Нагадаємо, у Стокгольмі стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі володарі цьогорічної престижної нагороди. 

Цьогоріч Нобелівську премію з літератури присудили письменниці з Південної Кореї Хан Канг.

А Нобелівську премію з фізики отримали дослідники штучних нейронних мереж – американський науковець Джон Гопфілд та канадський дослідник Джеффрі Гінтон.

Нобелівську премію-2024 з фізіології та медицини здобули вчені Віктор Амброс та Гері Рувкун за відкриття мікроРНК та її ролі в посттранскрипційній регуляції генів.

Нобелівську премію з хімії цьогоріч присудили одразу за два відкриття – обидва щодо білків.

Додамо, Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства.

Читайте також:
Нобелівську премію з літератури присудили письменниці з Південної Кореї
Нобелівську премію з хімії отримали троє вчених
Нобелівську премію з фізики отримали американський науковець та канадський дослідник
Цьогорічну Нобелівську премію з фізіології та медицини вчені отримали за відкриття мікроРНК