Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Нобелівську премію з хімії отримали троє вчених

Деміс Хассабіс і Джон Джампер розробили модель штучного інтелекту для прогнозування складних структур білків
Девід Бейкер, Деміс Хассабіс і Джон Джампер
Джерело: відкриті джерела

Нобелівську премію з хімії цьогоріч присудили одразу за два відкриття – обидва щодо білків. Про це повідомив Нобелівський комітет.

Зокрема науковець Девід Бейкер створив абсолютно нові види білків. А Деміс Хассабіс і Джон Джампер розробили модель штучного інтелекту для розв’язання 50-річної проблеми: прогнозування складних структур білків.

Зазначається, що у 2003 році Девіду Бейкеру вдалося використати "будівельні блоки", з яких складають білки для розробки нового білка. З того часу його дослідницька група створювала одне за іншим білкові утворення, зокрема з білками, які можна використовувати як фармацевтичні препарати, вакцини, наноматеріали та крихітні сенсори.

Щодо другого відкриття: чотири роки тому Деміс Хассабіс і Джон Джампер представили модель штучного інтелекту під назвою AlphaFold2. Він допомагав передбачити структуру практично всіх 200 мільйонів білків, які ідентифікували дослідники.

З моменту прориву AlphaFold2 використовували понад два мільйони людей зі 190 країн. Тепер дослідники можуть краще зрозуміти стійкість до антибіотиків і створити зображення ферментів, які можуть розкладати пластик.

Нагадаємо, у Стокгольмі стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі володарі цьогорічної престижної нагороди. За традицією першими оголосили лауреатів Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини.

Цьогоріч Нобелівську премію з фізики отримали дослідники штучних нейронних мереж – американський науковець Джон Гопфілд та канадський дослідник Джеффрі Гінтон.

Нобелівську премію-2024 з фізіології та медицини здобули вчені Віктор Амброс та Гері Рувкун за відкриття мікроРНК та її ролі в посттранскрипційній регуляції генів.

Читайте також:
Оголошено лауреата Нобелівської премії миру
Нобелівську премію з літератури присудили письменниці з Південної Кореї
Нобелівську премію з фізики отримали американський науковець та канадський дослідник
Цьогорічну Нобелівську премію з фізіології та медицини вчені отримали за відкриття мікроРНК