Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Нобелівську премію з літератури присудили письменниці з Південної Кореї

Хан Канг у 2016 році була лауреаткою Міжнародної Букерівської премії
Хан Канг – південнокорейська письменниця
Джерело: відкриті джерела

Нобелівську премію з літератури цьогоріч присудили письменниці з Південної Кореї Хан Канг. Про це повідомив Нобелівський комітет.

Вона отримала її "за інтенсивну поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя".

Що відомо про письменницю?

Хан Канг – південнокорейська письменниця. Вона розпочала свою кар'єру в 1993 році з публікації віршів у журналі "Література і суспільство". У прозі дебютувала за два роки – у 1995-му – збіркою оповідань "Любов Йосу".

У 2016 році Хан Канг була лауреаткою Міжнародної Букерівської премії за роман "Вегетаріанка", що розповідає про рішучу відмову жінки від м'ясних продуктів та про руйнівні наслідки такого рішення. Цей роман та повість письменниці "Немовля Будда" стали основою для однойменних кінофільмів.

Інші твори Хан Канг: романи "Чорний олень" (1998), "Твоя холодна рука" (2002), "Подих боротьби" (2010), "Людські діяння" (2014) та "Біла книга" (2016); поетична збірка "Я кладу вечір до шухляди" (2013); книги есеїв "Кохання та все, що навколо кохання" (2003), "Тихо проспівані пісні" (2007).

Нобелівські нагороди-2024

Нагадаємо, у Стокгольмі стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі володарі цьогорічної престижної нагороди. За традицією першими оголосили лауреатів Нобелівської премії у галузі фізіології та медицини.

Цьогоріч Нобелівську премію з фізики отримали дослідники штучних нейронних мереж – американський науковець Джон Гопфілд та канадський дослідник Джеффрі Гінтон.

Нобелівську премію-2024 з фізіології та медицини здобули вчені Віктор Амброс та Гері Рувкун за відкриття мікроРНК та її ролі в посттранскрипційній регуляції генів.

А Нобелівську премію з хімії цьогоріч присудили одразу за два відкриття – обидва щодо білків.

Читайте також:
Оголошено лауреата Нобелівської премії миру
Нобелівську премію з хімії отримали троє вчених
Сили оборони вразили арсенал, де РФ зберігала озброєння з Північної Кореї
Нобелівську премію з фізики отримали американський науковець та канадський дослідник