Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Нацбанк посилив обмеження на розрахунки з українських карток за кордоном

Зміни почнуть діяти з 10 вересня

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Національний банк України з 10 вересня 2024 року вносить зміни до діючих валютних обмежень. Про це інформує пресслужба НБУ.

"З одного боку, Нацбанк пом'якшує низку обмежень, а з іншого – вживає заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України. Пом'якшення валютних обмежень підтримає обороноздатність країни, роботу українських підприємств та Ядерного страхового пулу", – йдеться в повідомленні.

Банк очікує, що це сприятиме збереженню міжнародних резервів на достатньому рівні.

Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за низку товарів і послуг за кордоном з платіжних карток, випущених українськими банками. Зокрема йдеться про оплату годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет і марок за кордоном. НБУ встановив щомісячний ліміт у розмірі 100 тисяч гривень в еквіваленті на ці операції.

Також Нацбанк обмежив до 500 тисяч гривень в еквіваленті розрахунки з менеджерами з нерухомості для сплати комісій за управління, оплати за проживання та пов’язаних із цим комісій. Там зазначають, що такий ліміт враховує потреби українців, що перебувають за кордоном, та задовольняє потреби 98% клієнтів банків, що здійснюють зазначені операції. Водночас обмеження "дасть змогу запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відпливу капіталу з України у значних обсягах".

Зміни почнуть діяти з 10 вересня.

Раніше

До речі, сьогодні медіа та Телеграм-канали поширюють недостовірну інформацію про те, що НБУ нібито "хоче встановити ліміти, що дорівнюватимуть доходу клієнтів банків і якщо обороти будуть вищими від зазначеної суми доходу, то рахунки блокуватимуть".

Там наголосили, що банки, платіжні та фінансові установи продовжують діяти та здійснювати належну перевірку своїх клієнтів виключно в межах законодавства з питань фінансового моніторингу та вимог НБУ.

Читайте також:
НБУ поки що не планує випускати банкноту в 5000 гривень
Нацбанк збирається змінити назву української монети з "копійка" на "шаг", щоб відновити історичну справедливість
Програма "Національний кешбек": Вже стартувала реєстрація виробників
Нацбанк запроваджує ліміт на суму переказів з картки на картку