Втрати росіян: 6 7 5 8 0 0 (+1530)
USD
НБУ
41.23
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.91
Готівка
45.50

Минулий рік був найпосушливішим для річок по всьому світу

Найбільше від спеки постраждали льодовики, які живлять річки у багатьох країнах
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Минулий 2023 рік став найсухішим для річок по всьому світу за останні 30 років. Про це пише The Washington Post з посиланням на метеорологічне агентство ООН (WMO).

Зазначається, що найбільше від спеки постраждали льодовики, які живлять річки у багатьох країнах. Таке різке танення льоду може загрожувати довготривалій водній стабільності для мільйонів людей.

З посухою зіткнулися південь США, Центральна Америка, Аргентина, Бразилія, Перу і Уругвай. Найнижчий за весь час спостережень рівень води був в Амазонії і в озері Тітікака. У басейні річки Міссісіпі також спостерігався рекордно низький рівень води.

"За останні 33 роки спостережень у нас ніколи не було такої великої території по всьому світу, яка перебувала б у таких посушливих умовах", – заявив директор департаменту гідрології, водних ресурсів та кріосфери WMO Стефан Уленбрук.

Видання вказує, що з недостатнім доступом до води щонайменше один місяць на рік стикаються близько 3,6 млрд людей. Проте очікується, що до 2050 року ця цифра зросте до 5 мільярдів.

Раніше вчені повідомляли, що період із червня 2023 року по червень 2024 року став найспекотнішим за всю історію спостережень у світі. 

Проте науковці попереджають, що цей останній рік спеки не тільки встановив температурний рекорд, але й тимчасово відсунув Землю від "ключового кліматичного орієнтира".

Згодом Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) дійшло висновку, що і липень 2024 року став найспекотнішим за всю 175-річну історію агентства і 14-м місяцем поспіль із рекордною спекою.

Читайте також:
Під загрозою через посуху в Україні перебувають 70% посівів
Через забруднення у Десні та Сеймі замор риби сягнув 29,5 тонн
Стало відомо, хто забруднив річку Сейм
Отруєна вода з Сейму наближається до Чернігова