Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Через забруднення у Десні та Сеймі замор риби сягнув 29,5 тонн

Забруднення фіксується точково і не має однорідного характеру
Мор риби в річці Сейм
Джерело: відкриті джерела

Через забруднення річок Сейм і Десна загинули 29,5 тонн риби в Сумській та Чернігівській областях. Про це повідомили в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів, передає Liga.net.

Проте зазначається, що забруднення фіксується точково і не має однорідного характеру. Зокрема у районі с. Шестовиця на Чернігівщині спостерігається потемніння води, специфічний запах, скупчення дрібної риби під берегом, поодинокі випадки загибелі риби. Нижче по течії – ознаки забруднення не зафіксовані.

У відомстві повідомляють, що замор риби через забруднення річок сягнув 29,5 тонн: 12 тонн – на Сумщині, а 17,5 тонн – на Чернігівщині.

Найгірші показники фіксуються у с. Боромики та м. Чернігів. Вміст розчиненого кисню у Десні в районі с. Боромики знизився до 0,26 мгО2/дм³ (норма 4 мгО2/дм³). На ділянці Десни між с. Велике Устя та с. Кладьківка вміст розчиненого кисню нормалізувався та становить 4,7–7,85 мгО2/дм³. У с. Максим та м. Остер – у межах 7,80–7,84 мгО2/дм³. Перевищення вмісту марганцю у 3,8–8,4 раза фіксується у пунктах с. Пекарів, с. Боромики та м. Чернігів і становить 0,38–0,84 мг/дм3 за норми 0,1 мг/дм3. У решті пунктів вміст марганцю становить 0,040–0,12 мг/дм3. Вміст заліза загального у пунктах с. Боромики та м. Чернігів перевищений у 2,3 раза.

Передісторія

Нагадаємо, 28 серпня стало відомо, що окупанти спричинили масштабне забруднення річки Сейм, ймовірно, скидаючи відходи невідомих речовин. 

Результатом забруднення річки стала масова загибель риби внаслідок критично низького вмісту розчиненого у воді кисню (менше ніж 1 мг/л при мінімально допустимій нормі 4 мг/л), спричиненого процесами його біохімічного споживання органічними речовинами, що потрапили у водне середовище.

За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження.

Читайте також:
Стало відомо, хто забруднив річку Сейм
Отруєна вода з Сейму наближається до Чернігова
Забруднені води з Сейму можуть дійти до водозабору Києва
Забруднення, яке надійшло з Росії, вже виявили в Десні