Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Отруєна вода з Сейму наближається до Чернігова

Перебування у забрудненій воді може бути небезпечним
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Небезпечні речовини, які потрапили з РФ до річки Сейм, вже у Десні та сьогодні у другій половині дня дістануться до Чернігова. Про це повідомив виконувач обов’язків директора департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної військової адміністрації Олександр Лось в ефірі "Суспільного".

Він зазначив, що люди, які прийдуть на берег Десни 1 вересня, можуть спостерігати потемніння води та відчути неприємні запахи перегною та азоту.

"Усіма органами місцевого самоврядування вживаються необхідні заходи, аби виловлювати мертву рибу, збирати ту, яка вже затхла. Тобто в таких кількостях, як вона була в Сеймі, в Десні її не буде", – каже Лось.

Посадовець пояснив, що найбільша проблема в тому, що це забруднення пливе і його не зупинити. Тобто це органіка, яка розчинилась у воді. Вона споживає кисень і риба гине від аномальної нестачі кисню.

Перебування у забрудненій воді може бути небезпечним. Контакт із розчиненою у воді органікою тривалістю всього 30–60 хвилин, може викликати у людини запаморочення та пирхоту у горлі.

Передісторія

Нагадаємо, 28 серпня стало відомо, що окупанти спричинили масштабне забруднення річки Сейм, ймовірно, скидаючи відходи невідомих речовин. 

Результатом забруднення річки стала масова загибель риби внаслідок критично низького вмісту розчиненого у воді кисню (менше ніж 1 мг/л при мінімально допустимій нормі 4 мг/л), спричиненого процесами його біохімічного споживання органічними речовинами, що потрапили у водне середовище.

За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження.

Читайте також:
Через забруднення у Десні та Сеймі замор риби сягнув 29,5 тонн
Стало відомо, хто забруднив річку Сейм
Забруднені води з Сейму можуть дійти до водозабору Києва
Забруднення, яке надійшло з Росії, вже виявили в Десні