Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Морські дрони ГУР знищили два катери РФ в т.о. Криму

Йдеться про швидкісні транспортно-десантні КС-701 "Тунець"
Катер "Тунець". Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

30 травня спецпідрозділ Головного управління Міністерства оборони України Group 13 за допомогою українських ударних морських дронів Magura V5 вкотре результативно атакував корабельно-катерний склад РФ в тимчасово окупованому Криму. Про це повідомили в українській розвідці.
 
У ГУР розповіли: щоб знешкодити ударні морські дрони на підході до бухти Вузька, російські окупанти в Криму 32 рази підіймали в небо бойову авіацію, зокрема літаки Су-27/30/35, МіГ-29, Бе-12, Ан-26 та гелікоптери Ка-27/29 і Мі-8.
 
Також загарбники хаотично застосовували стрілецьку зброю та 30-мм гармати.

"Утім, нічого не завадило спецпризначенцям Головного управління розвідки успішно виконати бойове завдання. Унаслідок удару було знищено два катери Росії – за попередніми даними, швидкісних транспортно-десантних КС-701 "Тунець"".

Що передувало?

У мережі повідомляли, що вночі в тимчасово окупованій Керчі місцеві чули близько 10 вибухів.

Росіяни начебто перекривали Кримський міст. І нібито було пошкоджено два пороми – автомобільний та залізничний.

Новини за темою: Україна знищила третину Чорноморського флоту РФ, – ВМС

Що відомо про катер?

Катер "Тунець" – дизельне судно, яке має алюмінієвий корпус. Призначення судна різниться залежно від модифікації. Катер можуть використовувати як для роз’їзних робіт, так і патрульних поїздок або відпочинку на воді.

Довжина "Тунця" сягає 8,8 м, ширина – 2,5 м, пасажиромісткість – до шести осіб. Такі катери здебільшого є у власності російських прикордонників та МНС.

Не перші ураження російських кораблів

Тим часом у Головному управлінні розвідки нагадали, що лише з початку 2024 року спецпідрозділ Group 13 за допомогою ударних морських дронів Magura V5 вже знищив ракетний корабель "Івановець", великий десантний корабель "Цезар Куніков" корвет "Сергій Котов" швидкісний патрульний катер "Манґуст".

Така ефективність пояснюється фактичною невидимістю для тепловізорів та радарів у зв'язку з особливостями його конструкції. 

"Розвідувальний корабель "Іван Хурс", десантні судна "Акула" та "Серна", ракетний корабель "Івановец", великий десантний корабель "Цезар Куніков" та патрульний корабель ЧФ РФ "Сєргій Котов" пішли на дно завдяки українським морським дронам Magura V5", – зауважували раніше в ГУР.

Командир спецпідрозділу Головного управління розвідки Group-13 на псевдо "Тринадцятий" розповідав, що Magura V5 не виділяє багато тепла, тому його майже не видно для тепловізійних камер. Морський дрон із пластику, тому навіть радарам важко його побачити.

Розвідник додавав, що полювання на військовий корабель загарбників можуть тривати днями. Оператори ж повинні залишатися зосередженими увесь час.

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів