Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Чехія закупить сотні тисяч боєприпасів для України коштом заморожених російських активів

Це відбуватиметься в межах чеської ініціативи закупівлі боєприпасів

Боєприпаси. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Частина коштів, отриманих від доходів від російських активів, заморожених в Європейському Союзі, піде на постачання боєприпасів в Україну в межах чеської ініціативи. Про це повідомила міністр оборони Чехії Яна Чернохова.

"ЄС ухвалив таке рішення. Тому зможемо придбати для України ще сотні тисяч таких необхідних великокаліберних боєприпасів", – сказала посадовиця.

Чернохова акцентувала, що такий крок є ще одним доказом довіри союзників до самої Чехії і чеської ініціативи із закупівлі боєприпасів для України.

За її словами, така можливість підтримати Україну є унікальною. Оскільки є змога використати ресурси, які спочатку належали Росії, і врятувати державні фінанси європейських країн.

Зазначимо, в червні уряди країн Євросоюзу погодилися спрямувати 1,4 млрд євро прибутку від заморожених російських активів на закупівлю зброї та іншу підтримку для України.

Більше про чеську ініціативу

Як відомо, в середині лютого президент Чехії Петр Павел повідомив, що його країна виявила 800 тисяч артилерійських боєприпасів, які можна придбати для України. Він уточнював, що для цього необхідне фінансування, а Прага виконує роль посередника з країнами, які готові фінансувати купівлю боєприпасів для України.

На початку березня стало відомо, що союзники Києва зібрали кошти на закупівлю 800 тисяч снарядів для ЗСУ в межах ініціативи Чехії. Завдяки такому фінансуванню 500 тис. боєприпасів для поставки в Україну до кінця року буде достатньо.

У липні та серпні в межах цієї програми країна отримає ще 100 тисяч боєприпасів.

Також наприкінці липня Чехія оголосила про старт другого проєкту із закупівлі боєприпасів для України під робочою назвою "Ініціатива-2025".

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом