USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих Росією

Реєстр розпочне приймати безпосередні заявки від постраждалих на початку квітня
руйнування війна Донеччина
Фото ілюстративне
Джерело: Нацполіція

У Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у Telegram.

Сьогодні він провів зустріч з генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич та головуючою в Комітеті міністрів Ради Європи міністеркою закордонних справ Ліхтенштейну Домінік Гаслер.

"Дякую за значний прогрес на шляху до того, щоб Реєстр збитків почав ефективно функціонувати. Важливо, що вже скоро українці зможуть подавати відповідні заяви безпосередньо в Києві", – сказав він.

Коли Реєстр почне повноцінно працювати?

Реєстр розпочне приймати безпосередні заявки від постраждалих від збройної агресії на початку квітня.

Хто може подати заявки?

Він прийматиме заявки від фізичних осіб щодо загибелі людей, катувань, викрадень, депортацій, пошкодження майна чи втрати здоров’я.

Подати заявки зможуть і представники бізнесу через руйнування підприємства, пошкодження промислових об’єктів чи втрату виробничих потужностей. Крім того, Реєстр також збиратиме заявки на відшкодування від держави. Зокрема, йдеться про компенсацію шкоди енергетиці, економіці, довкіллю чи культурним цінностям.

Як подати заявку?

Заявки можна буде подавати через "Дію". Однак працівники Реєстру розробляють можливість заявляти про шкоду й офлайн через ЦНАПи.

Міжнародний Реєстр збитків буде також співпрацювати з національними реєстрами. Там, зокрема, передбачено, що інформацію про заявників з українського Реєстру збитків перенесуть до міжнародного автоматично. Та отримати компенсацію за той чи інший випадок можна буде лише один раз – або від України, або від компенсаційного механізму. Водночас наразі не зовсім зрозуміло, як будуть співпрацювати різні реєстри на практиці. 

Нагадаємо

У 2023 році Євросоюз ухвалив рішення про створення Міжнародного реєстру збитків, завданих російською агресією проти України. Головний офіс буде функціонувати у Гаазі, а сателітний – у Києві.

Понад 40 країн підтримали створення Реєстру та приєдналися до нього.

У березні в місті Гаага запустили офіційний вебсайт міжнародного реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

Читайте також:
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності