USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Зима буде складною, але без блекаутів, – Кудрицький

Глава "Укренерго" заявляє, що "легкої прогулянки наступної зими точно не буде"
Володимир Кудрицький
Володимир Кудрицький
Джерело: відкриті джерела

Наступної зими українців чекає багато випробувань, передусім енергетиків та військових ППО. Але блекауту в Україні не допустять. Про це в інтерв'ю BBC розповідає глава НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Ми в "Укренерго" навчилися протидіяти тактиці ворога, коли бачимо, як вони намагаються покласти енергосистему, куди вони атакують. І ми знаємо, як її відбалансовувати для того, щоб вона продовжувала працювати", – каже Кудрицький.

Він запевняє, що енергетики відновлятимуть все що буде пошкоджено.

"Нещодавно ми встановили виробничий рекорд. Ми демонтували, перевезли, встановили, залили масло, підключили, опробували величезний магістральний трансформатор за 20 днів. І це ми зробили своїми силами, силами бригад "Укренерго". Такий трансформатор заживлює 200–300 тисяч сімей", – уточнює головний енергетик країни.

Кудрицький наголошує, після численних обстрілів енергетики озброїлися величезним досвідом, тож швидко справляються з аварійними ситуаціями.

"Тому катастрофи, я впевнений, ми не допустимо. Ми набагато краще готові до зими-2024/2025 з погляду транспортної мережі "Укренерго", ніж у 2022–2023 роках. Але про генерацію, безумовно, треба подбати. Нам треба більше ППО від наших західних партнерів, щоб захистити наші електростанції. Оце важливо", – наголошує він.

Кудрицький пояснює, що відключення цієї зими залежатимуть від температури повітря та російських атак на енергетику.

"Тому говорити, що світло буде вісім годин на добу, 16 годин на добу або 24 години на добу – це все просто три різні сценарії, в яких є свої ймовірності реалізації. Треба теж розуміти, що, наприклад, теплий грудень, може дуже сильно відрізнятися від холодного лютого. Як от в липні у нас була два тижні спека і було дуже складно. Було справді багато відключень. Не вистачало електроенергії. А в серпні вже була інша ситуація", – зазначає керівник енергетичної компанії.

А ось на запитання, чи можна пройти цю зиму взагалі без відключень, Кудрицький оптимістичної відповіді не дав.

"Я дуже хотів би всіх порадувати і сказати, що відключень не буде і все буде ок. Але на сьогодні, враховуючи ту ситуацію, в якій ми є, ми не можемо бути завеликими оптимістами. Ми в компанії завжди прораховуємо найгірші сценарії і готуємося до них. Тому, скажімо так, при теплій зимовій погоді +2, +3 цілком можливо, що ніяких відключень не буде. При температурі -10 енергосистему збалансувати без відключень буде неможливо", – резюмує керівник "Укренерго".

Раніше народний депутат України від "Слуги народу", член Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Сергій Нагорняк говорив, що якщо в Україні і буде блекаут, то він триватиме кілька годин.

Перед цим голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що українці повинні готуватися до вимкнень світла зимою, а не тільки влітку, оскільки у зимовий період споживання електроенергії зростає. 

Читайте також:
Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв
Володимира Кудрицького звільнили з посади очільника Володимира Кудрицького звільнили з посади очільника "Укренерго". Члени наглядової ради компанії подали у відставку
Сьогодні до нас приїжджає щомісяця набагато більше трансформаторів, ніж ми можемо втратити від атак, – Кудрицький Сьогодні до нас приїжджає щомісяця набагато більше трансформаторів, ніж ми можемо втратити від атак, – Кудрицький
В В "Укренерго" сподіваються, що наступного тижня вдасться уникнути відключень світла, але для цього є умова