USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Звільнення Кліщіївки – вдала операція з повернення територій України, – боєць ОШБр "Лють"

Про всі бойові завдання та подробиці штурмів розголошувати не можна, каже воїн Возний
Возний і Хміль
Командир першої штурмової роти бригади "Лють" Олег Возний і заступник командира полку Дмитро Хміль
Джерело: UWN

Разом з побратимами зі Збройних сил України командир роти №1 ОШБр "Лють" Олег Возний звільняв Кліщіївку у вересні 2023 року. Захисник у коментарі UWN зауважив, що це була вдала бойова операція з деокупації українських територій.

"Там піднятий прапор не лише бригади "Лють", але й інших, які брали участь у звільненні. Військове та політичне керівництво країни нагороджувало наших бійців. Теж маю чимало відзнак, в тому числі від президента України Зеленського. Тобто якби люди не робили добре свою справу, то їх, можливо, б і не відзначили. Про всі бойові завдання та подробиці штурмів не можемо розголошувати, щоб ворог не був обізнаний", – каже Возний.

Звільнення Кліщіївки та Андріївки могло спричинити деградацію російських військ

Звільнення Україною Кліщіївки та Андріївки, що на південь від Бахмута, могло погіршити російську оборону в районі на південь від Бахмута та могло зробити неефективними одразу три російські бригади. Про це говорили аналітики Інституту вивчення війни (ISW) з посиланням на українських військових.

За словами тодішнього командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, а нині головнокомандуючого ЗСУ, Кліщіївка (7 км на південний захід від Бахмута) та Андріївка (10 км на південний захід від Бахмута) є важливим елементом російської оборонної лінії Бахмут – Горлівка, яку українські війська прорвали.

"17 вересня 2023 року речник Східної групи військ капітан Ілля Євлаш заявив, що звільнення Кліщіївки дозволить українським силам контролювати російські наземні лінії зв’язку (GLOC), які постачають російське угруповання сил у районі Бахмута – ймовірно, маючи на увазі здатність українських військ встановити управління вогнем на трасі Т0513 Бахмут – Горлівка", – йшлося у повідомленні.

Підрозділи 70-го мотострілецького полку тимчасово відійшли в тил під час українського прориву та повернулися на передові позиції. І це свідчило про те, що український наступ настільки погіршив цей підрозділ, що змусило російське командування дати йому час на оновлення.

Це була одна з небагатьох ротацій підрозділів, які ISW побачив у цьому секторі фронту.

Українські контрнаступальні операції також могли сильно зачепити підрозділи 22-ї та 45-ї окремих бригад спецназу Російської Федерації, розповідали аналітики.

Читайте також:
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну