USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

ЗСУ вже використовували нову ракету дальністю на понад 700 км. І це не "Стриж"

Йдеться саме про нову ракету, роботу над якою продовжують
ракета
Ілюстративне фото
Джерело: Defense Express

Начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генерального штабу Збройних сил України, бригадний генерал Сергій Баранов поінформував, що в Україні вже є ракета, яка успішно уражала цілі на дальності у 700 км. Про це він сказав в інтерв‘ю KYIV NOT KIEV, зазначивши, що "є вже дослідні зразки та проводять випробування".

За словами Баранова, ця ракета повністю нова і її спроможності нарощуватимуть як по дальності, так і по точності.

"Це було відповіддю на пряме питання стосовно повідомлення від президента України Володимира Зеленського від 31 серпня, в якому він зазначив, що відбулося успішне застосування далекобійного озброєння України на дистанцію в 700 кілометрів. Водночас це повідомлення було доволі розмите, бо під категорію далекобійного озброєння потрапляють й дрони-камікадзе, наприклад, "Бобер", який має аналогічну дальність. Також Україна вже використовувала конвертований Ту-141 "Стриж" на ту саму відстань", – йдеться в інтерв'ю.

До того ж Баранов додав, що це "абсолютно нова ракета". Тож залишається лише питання – нова балістична чи нова крилата ракета. Щобільше, ця інформація корелюється з повідомленням від ексміністра оборони Олексія Резнікова про розробку ракети із дальністю 1 тис. км.

"Враховуючи те, що Україна навряд чи веде два окремих ракетних проєкти, мова вочевидь йде про одну ракету, яка зараз вже літає на 700 км, а має досягти показника 1000 км. Розробка цієї ракети має більш ніж стратегічне значення, особливо в умовах "позиційної" війни, бо дозволяє, у випадку відповідної кількості, досягнути відносного паритету у можливості ведення далекобійної війни та уражати більшу частину оборонних підприємств РФ, а також інші критичні об'єкти", – каже генерал.

САУ "Богдана"
Джерело: АрміяInform

Що створюють в Україні?

Водночас в Україні йде робота над створенням та виробництвом причіпної гармати. Враховуючи те, що за Програмою переозброєння ракетних військ та артилерії України передбачено повний перехід на 155-мм зі 152-мм, то йдеться саме про 155-мм систему.

"Паралельно, звісно, буде розширюватися виробництво й САУ "Богдана" та вітчизняних мінометів й боєприпасів. Наразі у питанні забезпечення себе боєприпасами самостійно закриває 20% потреби, а по деяких видах – 50% і ці показники нарощуються. Не менш важливо є і те, що ремонтні підрозділи ЗСУ вже освоїли середній ремонт західної артилерії, мало того, у випадку браку оригінальних запасних частин, аналогічні запасні частини виготовляються українською оборонною промисловістю. Що означає значне скорочення часу, який необхідний для повернення артилерійської одиниці на фронт", – резюмував Баранов.

Чи можуть в Україні закінчитися ракети до систем Patriot через інтенсивні удари РФ

Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат розповів, чи можуть в України закінчитися ракети до американських систем Patriot через інтенсивні удари Росії. Про це він сказав в інтерв'ю "Українській правді".

"Нас підтримують у проєкті "Рамштайн" 50 країн світу. Ці країни заявили, що будуть з Україною стільки, скільки потрібно", – відповів Ігнат на запитання про можливість ситуації, коли ракети до американських ППО можуть закінчитися.

Водночас спікер зазначив, що ракети до систем С-300 і "Бук" в України вже б давно закінчилися, якби не допомога західних партнерів.

Також нагадаємо, що зенітний ракетний комплекс (ЗРК) Patriot виробництва США постраждав від ракетного удару в Україні, але ушкодження вже усунули і ЗРК повернувся в стрій.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку