USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

ЗСУ провели контрнаступальну оперцію у Вовчанську і відбили кілька кварталів, – аналітик

У відповідь на це російські окупанти безжально бомбардують місто
Вовчанськ_3
Ситуація у Вовчанську
Джерело: Харківська обласна прокуратура

Збройні сили України контратакували росіян у Вовчанську на Харківщині та відбили кілька кварталів. Про це повідомляє експерт BILD з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке.

Аналітик вказує, що в середині травня російські війська зайняли північну частину Вовчанська Харківської області та кілька центральних кварталів. А за останні дні українським воїнам вдалося частково вибити ворогів із центру.

Натомість у відповідь окупанти безжально бомбардують місто, перетворюючи його на руїни, коментує експерт.

"Лише близько чверті території міста перебуває під однозначним російським контролем. Тиждень тому це була майже половина. Росіяни втрачають позиції у Вовчанську і все частіше вдаються до руйнування міста за допомогою РСЗВ, важкої артилерії та плануючих авіабомб, що скидаються з відстані", – зазначив Рьопке.

Проте на захід від Вовчанська російські сили взяли близько половини села Стариця. На інших напрямах просування загарбників сповільнилося.

Північна частина Вовчанська за три тижні практично стерта ворожою артилерією

Супутникові знімки свідчать про значні ураження будівельного фонду міста, наводить дані портал DeepState.

Аналітики додають, що орієнтовно від 50 до 80% споруд знищено і не підлягає відновленню.

"Є ще цілі будинки в південній частині міста, але і їм ще не довго стояти при такій інтенсивності", – йдеться в повідомленні.

Міські бої у Вовчанську тривають, продовжують експерти, хоча їхня динаміка поступово почала спадати.

Порівняння DeepState
Джерело: DeepState

Водночас у Генеральному штабі ЗСУ додають, що напередодні по Вовчанських Хуторах Вовчанської громади агресор запустив керовану авіаційну бомбу з Таганрогу. А ще одна КАБ прилетіла з території Російської Федерації по Зибиному. 

Новини за темою: Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську

До речі, раніше глава Харківської ОВА Олег Синєгубов розповідав, що російські війська планували за декілька днів захопити місто Вовчанськ і дійти до Харкова.

Очільник області підтверджував, що допускається ймовірність того, що росіяни можуть піти у наступ на Харківську область із Сумської. За словами посадовця, окупанти мали б наступати також у Золочівській громаді, що за 35 кілометрів на північний захід від Харкова. Таку можливість досі розглядають.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом