USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

Prozorro відкриває інформацію про беззбройові оборонні закупівлі

Оборонні замовники звітуватимуть саме про беззбройові закупівлі (харчування, речове майно, пальне тощо) від 200 тис. грн для товарів і послуг, і 1,5 млн грн - робіт
Prozorro тендер
Джерело: відкриті джерела

У системі Prozorro з 23 квітня стала доступна нова функція - відображення інформації про беззбройові оборонні закупівлі, повідомило Міністерство економіки України.

Тепер оборонні замовники та військові частини почнуть публікувати інформацію про ціни за одиницю у своїх беззбройових закупівлях. Такий обов'язок передбачає нова редакція закону "Про оборонні закупівлі".

"З нашого досвіду, тільки сам факт того, що інформація про ваші закупівлі буде публікуватися в Prozorro, є стимулом більш ретельно підходити до їх проведення", - додала заступник міністра економіки України Надія Бігун.

За її словами, оборонні замовники звітуватимуть саме про беззбройові закупівлі (харчування, речове майно, пальне тощо) від 200 тис. грн для товарів і послуг, і 1,5 млн грн - робіт. Звіти міститимуть обмежену кількість інформації - назву замовника, предмет закупівлі та ціну за одиницю, зазначають у пресрелізі.

У разі закупівель послуг харчування замовникам необхідно буде відзвітувати про ціну за одиницю кожного продукту, що входить до цієї послуги. Для цього вони можуть завантажити в систему Prozorro файл із відповідними розрахунками, наголосили в Мінекономіки

"Повернення прозорості в оборонні закупівлі - це тільки перший крок. Ми працюємо над створенням нової процедури рамкових угод для потреб оборони, завдяки якій захисники зможуть проводити конкурентні відбори постачальників через систему Prozorro, і при цьому не публікувати чутливу інформацію в систему", - пояснила Бігун.

Раніше

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про запровадження прозорості в системі оборонних закупівель. Про це свідчать дані у карточці законопроєкту.

Ухвалення відповідного законопроєкту №8381 у цілому 24 лютого підтримали 264 народні депутати.

Документ визначає принципи оборонних закупівель під час воєнного стану, запроваджує звіти про оборонні закупівлі (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг, що становлять державну таємницю) державними замовниками у сфері оборони в частині відомостей, оприлюднення яких водночас є необхідним для прозорості закупівельного процесу та забезпечує захищеність держзамовників від воєнних загроз.

Водночас закон передбачає необхідність встановити вимогу оприлюднювати в електронній системі закупівель (Prozorro) звіт про договір про оборонну закупівлю, укладений без використання Prozorro та повідомляти про внесення змін до істотних умов такого договору. Аналогічна вимога стосується і внесення змін до істотних умов такого договору, які "оприлюднені в період з 24 лютого 2022 року по день набрання чинності цим законом".

Що передувало?

ЗМІ оприлюднили документи Міноборони України, за якими відомство закуповує продукти для ЗСУ за завищеними цінами. Журналісти заявили, що в угоді на 13,16 мільярда гривень ціни на найбільш ходові харчі виявилися завищеними у два-три рази. Наприклад, Міноборони нібито законтрактувало яйця з ціною 17 гривень за штуку, водночас роздрібна ціна в магазині Києва зараз становить приблизно 7 гривень за штуку.

Тоді ж міністр оборони України Олексій Резніков пояснив, що відомство не здійснює закупівель окремих продуктів, а купує комплексну послугу – забезпечення харчування. Тобто доставлення певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках – і приготування їжі.

Однак в НАБУ повідомили, що всі факти їм були відомі ще до розголосу в ЗМІ і наразі триває перевірка. З-поміж іншого слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд гривень.

Разом з тим заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов, який і відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. А прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив розробити оновлену систему закупівель для української армії. 

1 лютого, Офіс генерального прокурора повідомив про підозру заступнику директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони Богдану Хмельницькому, колишньому заступнику міністра оборони України В'ячеславу Шаповалову та колишньому заступнику Державного підприємства "Промоборонекспорт", заступнику начальника Управління координації зовнішньоекономічної діяльності МО України Володимиру Терещенку.

Згодом перший віцепрем’єр – міністр економіки України Юлія Свириденко розповіла, що в Україні навесні запрацює оновлена система закупівель для армії, яка збалансує дотримання секретності та публічний контроль. Зокрема, в Prozorro зʼявиться окремий розділ для військових потреб.

"Головна пропозиція Міністерства економіки – перейти від закупівлі "послуг харчування" до закупівлі "продуктів харчування з доставкою", визначення граничних меж по основним категоріям продуктів на підставі данних статистики, а також заключення угоди з постачальником на квартал, а не на рік як сьогодні", – зазначила перший віцепрем’єр.

Окрема процедура закупівель для армії у Prozorro запрацює навесні цього року.

Читайте також:
В Міноборони створили новий департамент для закупівель В Міноборони створили новий департамент для закупівель
Хабар у 600 тисяч доларів: На корупційній схемі викрили ексдиректора одного з підприємств Міноборони Хабар у 600 тисяч доларів: На корупційній схемі викрили ексдиректора одного з підприємств Міноборони
Радники Умєрова: У Міноборони назвали імена Радники Умєрова: У Міноборони назвали імена
Встигнути за 40 днів: Міноборони запроваджує нову систему навчання для мобілізованих медиків Встигнути за 40 днів: Міноборони запроваджує нову систему навчання для мобілізованих медиків