USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

З'явився проєкт комюніке Саміту миру у Швейцарії: Він ґрунтується на трьох аспектах

У документі зокрема наголошено на ризиках і наслідках для всього світу у зв'язку з триваючою війною РФ проти України
Саміт миру_1
Саміт миру в Швейцарії. 15 червня 2024 рік
Джерело: Офіс Президента

За підсумками Саміту миру у Швейцарії буде опубліковано підсумковий документ, який сконцентрується на кількох аспектах, що стосуються війни в Україні. Проєкт комюніке вже показало видання Reuters.

У документі йдеться про те, що війна Російської Федерації проти України продовжує спричиняти масштабні людські страждання і руйнування, а також створює ризики і кризи з глобальними наслідками.

Також учасники форуму підтверджують свою прихильність утриманню від погрози або застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності всіх держав, включно з Україною, у межах їхніх міжнародно визнаних кордонів.

Новини за темою: Комюніке Саміту миру готове і буде відкритим до приєднання

Спільне бачення учасників за трьома аспектами

1. Будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути захищене та екологічно безпечне. Українські атомні електростанції та установки, включно із Запорізькою атомною електростанцією, мають працювати безпечно під повним суверенним контролем України та відповідно до принципів МАГАТЕ і під його наглядом. Будь-яка загроза або застосування ядерної зброї в умовах війни, що триває проти України, неприпустимі.

2. Глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання харчових продуктів. У зв'язку з цим вільне, повне і безпечне торговельне судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів є критично важливими. Напади на торговельні кораблі в портах і на всьому маршруті, а також проти цивільних портів і цивільної портової інфраструктури неприйнятні.

3. Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти, а також усі інші незаконно утримувані українські цивільні особи мають бути повернуті в Україну.

Крім того, учасники Саміту вважають, що досягнення миру вимагає участі та діалогу між усіма сторонами. Тому країни вирішили здійснити конкретні кроки в майбутньому у вищезгаданих областях з подальшим залученням представників усіх сторін (ймовірно, йдеться про Росію).

Новини за темою: Усе, про що домовимося, буде частиною миротворчого процесу, – Зеленський на Саміті миру

Саміт миру у Швейцарії

Вчора у швейцарському Бюргенштоку стартував Саміт миру щодо України, який триватиме два дні – 15–16 червня.

У Саміті беруть участь 100 делегацій: 92 країни та 8 вищих представників міжнародних організацій.

На мирній конференції учасники сфокусуються на трьох важливих темах: ядерна безпека; продовольча безпека і свобода судноплавства; гуманітарні питання (обмін військовополоненими всіх на всіх і повернення українських дітей, депортованих до Росії).

Про що говорили учасники Саміту в перший день зустрічі, читайте тут.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО