USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

З'явилися супутникові знімки ураженого корабля РФ "Іван Хурс" – Чорноморський флот Росії остаточно залишився без "очей"

Завданням цього корабля було забезпечення зв'язку та управління флотом, ведення радіорозвідки та радіоелектронної боротьби
Іван Хурс
Джерело: відкриті джерела

OSINT-аналітики опублікували супутникові фото розвідувального корабля "Іван Хурс" за 23 та 24 березня. Порівнюючи два фото видно, що корабель був пошкоджений.

"На супутникових знімках за 24.03 можна побачити уражений розвідувальний корабель "Іван Хурс". Місце прильоту видно в задній частині судна. Для порівняння ми взяли знімок за 23.03", – йдеться у повідомленні.

Вказуються також координати, за якими уразили ворожий корабель, – 44.61329,33.52901. Речник Військово-морських сил (ВМС) ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив, що цей російський корабель "отримав пошкодження кормового обладнання розвідувального". Але саме супутниковий знімок говорить про те, що виконувати завдання за призначенням цей корабель тепер точно не зможе дуже довгий час.

Супутниковий знімок ураженого російського корабля "Іван Хурс"

Джерело: відкриті джерела

Що відомо про "Івана Хурса"

"Іван Хурс" проєкту 18280 (судно зв'язку) – російський середній розвідувальний корабель ближньої, далекої морської та океанської зони. Перший серійний та один із двох кораблів проєкту 18280. У завдання корабля входить забезпечення зв'язку та управління флотом, ведення радіорозвідки та радіоелектронної боротьби. Корабель названо на честь начальника Розвідувального управління Головного штабу ВМФ СРСР у 1979–1987 роках – віцеадмірала Івана Хурса.

Як зазначає видання Defense Express, цей корабель вже був уражений морським дроном-камікадзе. Це сталось ще 24 травня 2023 року, а попри запевнення ворога у тому, що екіпаж зміг відбитися від атаки, було опубліковано відео з ударом дрона. А супутникові знімки корабля, який все ж таки дістався до Севастополя, показували, що він має крен.

А після нового влучання "Иван Хурс" залишився без обладнання, яке знаходиться у кормовій частині – комплексів радіоелектронної розвідки. При цьому йдеться не про зовнішнє обладнання, а й про внутрішні приміщення корабля.

На строки відновлення "Ивана Хурса" прямо впливає завантаженість судноремонтних потужностей ворога в окупованому Севастополі. А також доступ до вкрай коштовного обладнання, яке необхідно відновити, але наразі в умовах санкцій це важко. Бо цей корабель, як і перший у серії "Юрий Иванов" закладались ще до окупації Криму, у 2004-му та 2013 роках. А на підсанкційність апаратури та неможливість її закупити, без якої немає сенсу будувати такі кораблі, вказує те, що, попри план закласти третій корабель проєкту 18280 для Тихоокеанського флоту РФ, про це не повідомлялось.

В Росії залишилося п'ять великих десантних кораблів

Від початку повномасштабної війни Україні вдалося знищити чотири великі десантні кораблі Чорноморського флоту РФ, а на ходу в окупантів залишились п'ять ВДК. Про це розповів речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"Якщо брати великі десантні кораблі, то їх в строю залишається 5 одиниць з 13, які були в них на початку повномасштабного вторгнення", – сказав він виданню.

За його словами, чотири з цієї кількості було знищено, ще 4 перебували в ремонті, серед яких "Азов" і "Ямал".

"Ямал" закінчив вже ремонт і мав вже виходити на випробування – отримав пошкодження – повертається в ремонт. "Азов" отримав пошкодження і залишається в ремонті. Тепер можна ще сюди додати "Костянтина Ольшанського". Тобто загалом було 14. П'ять залишається в строю станом на зараз. І п'ять фактично перебувають в ремонті разом із "Костянтином Ольшанським", – пояснив Плетенчук.

Що стосується решти кораблів, то загалом у Криму росіяни ремонтують 15 пошкоджених суден. На думку речника ВМС, можна сказати, що третина корабельного складу Чорноморського флоту РФ фактично виведена з ладу або знищена.

"На жаль, якщо брати якісні показники, залишаються в строю найнебезпечніші зразки озброєння – це носії крилатих ракет "Калібр". Серед яких є підводні й надводні човни", – зауважив Плетенчук.

Він нагадав, що такого типу кораблів знищено Україною два: підводний човен "Ростов-на-Дону" і малий ракетний корабель "Аскольд".

"Тому в принципі їх десяток в середньому. Тому що ця цифра коливається залежно від боєготовності, залишається в строю. Проте вони мають проблеми з логістикою. І, як бачите, протягом тривалого часу вони не застосовуються", – підсумував Плетенчук.

Нагадаємо, українські військові атакували ракетним комплексом "Нептун" великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський". Він був захоплений окупантами у 2014 році в Криму і зараз мав бути використаний для ударів по нашій території.

Читайте також:
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених