USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зеленський призначив Півненка командувачем Національної гвардії

Півненко неодноразово на полі бою доводив свою мужність і професіоналізм
Олександр Півненко
Олександр Півненко
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський призначив командувачем Національної гвардії Героя України полковника Олександра Півненка. Про це глава держави заявив під час відвідання Західного територіального управління Національної гвардії в межах робочої поїздки до Львівської області.  

Зеленський наголосив, що полковник Півненко – це потужний воїн Національної гвардії України, який відзначився в боях проти російських окупантів, зокрема в боях за Бахмут на Донеччині.

Новини за темою: Зеленський присвоїв звання Героя України 49 військовим

"Я призначив Героя України Олександра Півненка командувачем Національної гвардії України. Пане командувачу! Бажаю вам і всій Україні звільнення всієї нашої землі, повернення всіх наших людей, омріяної перемоги", – заявив президент.

Нагадаємо, з 25 лютого 2022 року Нацгвардію очолював генерал-лейтенант Юрій Лебідь.

Хто такий Олександр Півненко

Олександр Півненко народився 1986 року у сім'ї військового. 

Закінчив Криворізький ліцей з посиленою фізичною підготовкою, пізніше Військовий інститут танкових військ НТУ "ХПІ" і Національний університет оборони України (оперативно-тактичний рівень).

Служив в Окремому загоні спеціального призначення "Омега" Національної гвардії України в Києві.

У 2011 році був офіцером загону спеціального призначення та боротьби з тероризмом 1-шої бригади оперативного призначення.

Новини за темою: Повернення командирів "Азову" в Україну: Що Туреччина вимагала взамін

Брав активну участь в антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил на Сході України; від 24 лютого 2022 — у відсічі повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну.

Виявив мужність і професіоналізм під час оборони Харкова, звільнення його передмість (зокрема селища Кутузівка, сіл Мала Рогань і Циркуни Харківського району) та утримання позицій поблизу Торецька Бахмутського району Донецької області.

У ході боїв воїни його бригади знищили значну кількість живої сили та військової техніки противника, зокрема чотири танки на об’їзній дорозі під Харковом в перший день повномасштабної агресії та літак СУ-25, пілота якого затримали; ліквідували вісім БМП, дві установки ЗУ-23-2, 22 одиниці автомобільної техніки та реактивну систему залпового вогню. Багато разів допомагав з евакуацією мирного населення.

24 березня 2023 року Півненко отримав звання Герой України. Також його призначено очільником Східного управління НГУ. На цій посаді він замінив Олега Сахона, якого було призначено заступником командувача Національної гвардії України.

Станом на 7 липня 2023 року — командир 3-ї бригади оперативного призначення.

8 липня 2023 року, наказом Президента України, був призначений командувачем Національної гвардії України.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди