USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Повернення командирів "Азову" в Україну: Що Туреччина вимагала взамін

Переговори щодо повернення "азовців" між урядами країн тривали кілька місяців
командри Азову_1
Перші фото із командирами з "Азовсталі", які нарешті повертаються до України
Джерело: Офіс Президента

Посол України в Туреччині Василь Боднар розкрив, як Київ та Анкара домовлялися про повернення п'ятьох командирів "Азову" додому. Про це він сказав в ефірі "Радіо Свобода".

Зазначається, що Анкара не висувала жодних умов Києву, навпаки, була зацікавлена у поверненні оборонців Маріуполя.

"Будь-яких умов, про які мені було відомо, щодо повернення наших військовослужбовців не було висунуто. Навпаки, це якраз особливість позиції турецької сторони як медіатора... Її роль важлива, адже за рахунок цього піднімаються позиції Туреччини як глобального гравця", – зазначив він.

Боднар підкреслив, що повернення "Азовців" – це не тільки "добрий жест для України", перш за все, це посилення позицій Анкари у комунікації з Москвою.

Також він вказав, що відповідні переговори між урядами країн тривали кілька місяців. Був задіяний "увесь дипломатичний авангард президента Зеленського", вказав посол. 

З Туреччини до України повернулися командири з "Азовсталі

8 липня з Туреччини до України разом із президентом Володимиром Зеленським повернулися п'ятеро командирів з "Азовсталі". Про це повідомляє пресслужба президента.
 

До України повернулися командир полку "Азов" Денис Прокопенко, його заступник Святослав Паламар, виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський, старший офіцер "Азову" Олег Хоменко та командир 12-ї бригади Нацгвардії Денис Шлега.

Полонені у Туреччині 

У травні в Міноборони повідомили, що Україна розпочала операцію з порятунку захисників Маріуполя. Вона тривала кілька днів. Україна планує повернути всіх оборонців через обмін.

Україні 21 вересня вдалося звільнити з російського полону 215 людей, з-поміж яких 108 бійців "Азову". Серед них і командири гарнізону "Маріуполь" Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко та Денис Шлега. Однак командири з вересня перебували у Туреччині під гарантіями захисту та безпеки президента Реджепа Ердогана. Вони мали залишатися там до кінця війни.

Читайте також:
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації