USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Нова доктрина: Шмигаль чекає від усіх міністрів дорожні карти

Всі такі дорожні карти мають бути доступними для громадського ознайомлення, обговорень та дискусій
Шмигаль Світовий банк_7
Джерело: Telegram-канал Прем‘єр-міністра України Шмигаля

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль очікує від усіх міністерств дорожні карти щодо нової доктрини. Такі пропозиції мають бути викладені в доступній для громадського ознайомлення формі. 

"Тепер кожне міністерство має подати дорожню карту змін відповідно до озвучених президентом елементів нової доктрини. Це має бути комплексна, чітка та публічна стратегія. Все має бути викладено у зрозумілій та чіткій структурі", – зазначив Шмигаль.

За його словами, всі такі дорожні карти мають бути доступними для громадського ознайомлення, обговорень та дискусій. Відповідальні за розробку таких ініціатив усі міністри.

Нагадаємо, напередодні президент України Володимир Зеленський запропонував до національного обговорювання основні орієнтири майбутньої української доктрини, яка визначить пріоритети майбутньої трансформації держави. Про це він заявив під час виступу у Верховній Раді з нагоди Дня Конституції.

"Як Конституція закладає основи, ми потребуємо доктрини для нашої держави. Ясної, нерозмитої, сміливої доктрини. Для України, яка йде до перемоги, та для України-переможниці. Ця доктрина має відповідати на всі фундаментальні питання про Україну та наше майбутнє нам самим і нашим сусідам, і кожному у світі. Ми потребуємо нової системи, нових правил, нових можливостей", – наголосив глава держави.

Орієнтири доктрини для України

Зеленський зауважив, що п'ять основних орієнтирів для української доктрини для обговорення є такими:

  1. Філософія перемоги України: звільнення від російської окупації всієї української території, відновлення суверенітету України у межах міжнародно визнаних державних кордонів без будь-яких обмежень суверенних прав, а також повернення всіх полонених і депортованих.
  2. Глобальність української безпеки: Україна має бути співтворцем, учасником та гарантом міжнародної безпеки.
  3. Політика героїв: воїни, які захочуть продовжити служити Україні та українському народу, мають бути впевнені, що в держави буде такий запит. Україна потребує інтеграції ветеранів у суспільне та економічне життя. Українська політика Героїв потребує реального національного стандарту безбар’єрності в містобудуванні, публічному і соціальному просторі, освітній системі, бізнес-середовищі.
  4. Політика справедливості: державні інституції, зокрема правоохоронні та судові, повинні пройти трансформацію, яка убезпечить суспільство від несправедливості. РНБО запропонувала посилити відповідальність суддів та інших працівників в органах судової влади за злочини у сфері правосуддя та корупції, зробити перевірку доброчесності суддів жорсткішою.
  5. Трансформація за 10 років: нова зовнішня політика, нова економіка, нові відносини між державою і суспільством, розвиток всіх українських територій, освіта та наука, культура як передумова та підсумок трансформації, рівень безпеки та свободи в Україні.

Хто визначатиме, якою буде доктрина для України

Президент додав, що якою бути Україні-переможниці, "визначимо всі разом, так само як разом захищаємо свободу і незалежність".

"Це справедливо. Конституція України встановлює, що президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності та додержання Конституції України, прав і свобод людини та громадянина. Президент України є гарантом стратегічного, європейського та євроатлантичного курсу нашої держави", – резюмував глава держави.

Зеленський уточнив, що для виконання цих норм він і пропонує на загальнонаціональному рівні обговорити основи, основні орієнтири майбутньої української доктрини.

Читайте також:
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації