USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зустріч із Байденом, переговори із Сенатом та Конгресом: Головне про візит Зеленського до США

Байден повідомив про виділення нового пакета допомоги Україні
Зеленський у Сенаті США_2
Джерело: Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з лідером США Джо Байденом у Білому домі. Розповідаємо перші подробиці переговорів двох лідерів.

До зустрічі в Офісі президента України повідомили, що на переговорах із президентом США Зеленський сфокусується на забезпеченні єдності США, Європи та світу навколо підтримки України в захисті від російського терору.

Серед ключових тем переговорів буде продовження оборонного співробітництва між Україною та США, зокрема, спільних проєктів із виробництва зброї та систем ППО, а також координація зусиль Зеленського та Байдена на наступний рік.

Водночас прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр наголошувала, що лідери двох держав також обговорять нагальні потреби України та життєво важливу подальшу підтримку США в цей критичний момент.

Уже під час переговорів Байден оголосив про виділення нового пакета допомоги Україні на 200 млн доларів.

Переговори з Сенатом і Конгресом

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із сенаторами та конгресменами США. Американські політики розповіли, як пройшов виступ українського лідера. Ми зібрали головні заяви після довгоочікуваної розмови про допомогу Україні для протидії російській агресії.

Лідер демократів Чак Шумер

Шумер заявив, що зустріч президента України із законодавцями на Капітолійському пагорбі у вівторок була "дуже впливовою".

Зеленський "дуже детально змалював", що потрібно Україні і як Сполучені Штати Америки можуть допомогти країні захиститися від Росії, сказав лідер більшості в Сенаті.

"Якщо він отримає необхідну йому допомогу, він переможе, – наголосив Шумер. – Якщо ми програємо, Путін переможе і це дуже і дуже небезпечно для США".

Також він додав, що якщо Україна впаде, це буде колосальна трагедія, і майбутні покоління пам'ятатимуть це як момент ганьби Заходу і Сполучених Штатів.

Республіканці Том Тілліс і Майк Раундс

За словами двох сенаторів, присутніх на зустрічі, Зеленський намагався переконати сенаторів у тому, що корупція залишається серйозною проблемою в його країні, але не є для них причиною не надавати Україні кошти.

Зеленський намагався запевнити сенаторів, що жодні гроші Сполучених Штатів не будуть використовуватися корупційно в Україні. Однак, за словами американського законодавця Тілліса, український президент не назвав ціну того, який обсяг підтримки США знадобиться загалом для України. Але він намагався переконати сенаторів, що Україні потрібно якомога швидше більше систем ППО, щоб перекрити сухопутний міст до Криму.

Тілліс також зазначив, що Зеленський був тепло прийнятий і витратив весь свій час, намагаючись переконати сенаторів надати більше фінансування, і не тиснув на них з приводу політичного протистояння у Вашингтоні.

Інші сенатори

Сенатор Маркуейн Маллін заявив, що Зеленський тримав дискусію на "високому рівні", додавши, що український президент "поводився дуже шанобливо". При цьому уточнив, що підтримує допомогу Україні, але хоче, щоб вона була пов'язана з посиленням прикордонної політики.

Сенатор Рон Джонсон сказав, що Зеленський попередив, що його країна не відмовиться від бойових дій, якщо підтримка ослабне, і заявив, що боротьба переросте в партизанську війну.

Що сказав Зеленський після зустрічі?

Український лідер описав зустріч з американськими сенаторами як "дружню".

"Розповів сенаторам про актуальну безпекову та економічну ситуацію в Україні, важливість збереження життєво необхідної американської підтримки. Відповів на запитання. Дякую лідеру Демократичної партії в Сенаті Чаку Шумеру та лідеру Республіканської партії в Сенаті Мітчу Макконнеллу за консолідацію двопартійної підтримки нашої держави й людей", – написав Зеленський в Telegram.

Раніше ми повідомляли, що до кінця року Конгрес США може схвалити допомогу Україні та Ізраїлю. Зазначалося, що істотні зміни в імміграційній системі Сполучених Штатів стануть частиною військової допомоги Україні та Ізраїлю.

 
Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням