USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Зеленський планує візит у Францію, де проситиме НАТО збивати російські ракети

В рамках цієї поїздки президент України також відвідає Італію
Зеленський
Володимир Зеленський, президент України
Джерело: Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський планує відвідати заходи на честь висадки союзних військ у Нормандії у Франції. Там він проситиме членів НАТО збивати російські ракети над Україною. Про це пише Politico.

Джерела видання вказують, що український лідер може відвідати Францію вже наступного місяця.

"Україна відчайдушно потребує постійної підтримки та світової уваги, і ця поїздка дасть йому час зустрітися зі світовими лідерами, включно з президентом Джо Байденом, щоб відстоювати інтереси своєї країни", – пишуть журналісти.

Зеленський, як очікується, скористається цією поїздкою, щоб закликати до більшої військової підтримки з боку Заходу і попросити альянс збивати російські ракети над Україною, як це зробили США і Велика Британія, коли Іран атакував Ізраїль.

Далі – візит до Італії

Politico пише, що потім президент України планує вирушити до Італії на зустріч G7. Протягом кількох місяців члени групи обговорювали доцільність використання сотень мільярдів заарештованих російських активів для зміцнення оборони та економіки України, посилаючись на юридичні загадки і побоювання, що Москва може зробити те ж саме із західними країнами.

США та Велика Британія рішуче підтримали цю ідею, тоді як деякі європейські члени, зокрема Німеччина, налаштовані більш скептично. Це питання схвилювало попередню зустріч міністрів фінансів "Великої сімки", на якій глава Європейського центрального банку Крістін Лагард рішуче виступила проти повної конфіскації російських активів для надання кредиту Україні.

"Зеленський, найімовірніше, скористається цією можливістю, спілкуючись із главами держав і урядів, щоб спробувати переконати тих, хто ще сумнівається", – йдеться в матеріалі.

Politico нагадало, що в січні глава української держави ставив запитання з приводу 300 млрд доларів заарештованих активів РФ і заявляв, "чому б не використати їх".

У Польщі обговорюють можливість збиття російських ракет

Варшава розглядає питання щодо збиття російських ракет над Україною, але рішень наразі немає.

Про це в коментарі "Укрінформу" заявив речник МЗС Польщі Павел Вронський. У Варшаві розглядають питання щодо можливого залучення систем ППО країни до збиття російських ракет поблизу кордонів та на території України.

"Це питання розглядається з юридичного та технічного погляду, але жодних рішень у цій справі немає", – зазначив Вронський.

Він зауважив, що українська сторона вже зверталася до польської з такого роду ініціативою. За словами Вронського, розмови з цього приводу в Польщі виникли після того, як російська ракета у березні цього року порушила повітряний простір країни, перебуваючи в ньому 39 секунд.

Речник МЗС Польщі пояснив, що розмови ведуться навколо того, чи могли б польські засоби ППО збивати такі ракети ще над територією України і якими могли б бути юридичні наслідки такого кроку. Водночас віні підкреслив, що не йдеться про фізичне перенесення елементів польської системи ППО в Україну.

Нещодавно в інтерв'ю Reuters президент України відповів на запитання про здатність Заходу збивати російські ракети: "Всі бояться ескалації. Всі звикли, що українці гинуть, – це не ескалація для людей".

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі