USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зеленський підписав закон про новий вид цінних паперів для аграріїв

Тепер наглядові ради всіх держпідприємств затверджуватимуть стратегічні плани розвитку, а також інвестиційні та фінансові плани
Агробізнес аграрії доходи

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський підписав закон (законопроєкт №5593д) про реформу корпоративного управління держпідприємств, а також закон (законопроєкт №9266) про електронні аграрні ноти. Про це свідчать дані на сайті парламенту.

Закон про реформу корпоративного управління держпідприємств запроваджує політику державної власності, повноваження затвердження якої надаються уряду. При цьому політика винагороди керівників і членів наглядових рад державних підприємств та Державна дивідендна політика будуть частинами політики державної власності.

Тепер наглядові ради всіх держпідприємств затверджуватимуть стратегічні плани розвитку, а також інвестиційні та фінансові плани.

Закон також змінює процедуру винагороди керівників ДП та членів наглядових рад. Політику винагороди, яка міститиме принципи й методологічні підходи, затверджуватиме уряд. На основі цих політик наглядові ради встановлюватимуть розмір винагороди керівників ДП.

Щодо закону про електронні аграрні ноти, такі ноти матимуть значно спрощений порядок видачі, обігу та припинення. Буде створено спеціальний реєстр та електронний кабінет для операцій з аграрними нотами. Доступ до нього можна отримати за допомогою електронного підпису, який не потребуватиме звернення до нотаріуса, а значить, і витрати часу й коштів.

Крім того, закон розширює коло суб'єктів, які можуть видавати електронні аграрні розписки в порівнянні з традиційними паперовими за рахунок сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, члени яких мають у власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення або право користування такою земельною ділянкою.

Предметом застави може бути майбутній врожай, живі тварини, продукти тваринного і рослинного походження, продукти їхньої первинної переробки.

Доходи найбільших аграріїв за перший рік великої війни збільшились майже на третину

Раніше повідомлялося, що за 2022 рік сукупний дохід 10 найбільших компаній в агросфері збільшився на 27%.

За даними видання, половина найбільших компаній належать до фінансово-промислової групи "МХП", заснованої Юрієм Косюком. Йдеться про Вінницьку птахофабрику, Миронівську птахофабрику, "Зернопродукт МХП", "Урожай" та "Оріль-Лідер".

Саме на ці підприємства припадає левова частка сукупного доходу топу компаній за показниками минулого року – 65%, або 63,2 млрд гривень.

Усі п'ять компаній у 2022 році отримали більший дохід порівняно з 2021-м, а їх сукупний дохід збільшився майже у 1,5 раза.

До прикладу, у 2022 році дохід Вінницької птахофабрики збільшився майже у 1,6 раза порівняно до 2021-го: з 19,4 млрд гривень до 30,4 млрд гривень.

Читайте також:
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності