USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Збиток "Центренерго" станом на березень цього року може складати близько 10 млрд гривень, – експерт

Експерт впевнений, що існує свідома бездіяльність керівництва генерації та багатошарова корупція
Центренерго
Центренерго
Джерело: відкриті джерела

Станом на березень цього року збитки однієї із найбільших енергокомпаній, що перебуває під контролем держави, – "Центренерго" – можуть сягати близько 10 млрд гривень. Такі невтішні цифри називає експерт вугільної промисловості, ексспівробітник "Центренерго", засновник та керівник консалтингової компанії "Карбон" Олексій Козлов.

Експерт впевнений, що існує свідома бездіяльність керівництва генерації та багатошарова корупція, пов'язана з топпредставниками влади, яка може досягати найближчих осіб з оточення Володимира Зеленського. До того ж він впевнений, що розслідування зловживань в "Центренерго" свідомо не відбуваються в інтересах зацікавлених осіб.

Водночас прізвищ він не називає.

Корупційні "вузлики"

Козлов припускає, що ключова корупційна схема на "Центренерго" може виглядати так, що на посаду приймають "ручну" людину, яка б виконувала всі вказівки. Перебуває вона на посаді, допоки вигідна. Далі – її замінюють на нову.

"У компанію заводять "фунта" (підпорядковану особу, – ред.) на посаду, який виконує завдання певних осіб. Це може бути приймання вугілля низької якості, змішування його з відходами вуглезбагачення, а також фінансовий контроль підприємства шляхом вкладання угод зі зручними підрядними організаціями. В результаті держкомпанія отримує збитки. Менеджерський склад змінюють після того, як він набере токсичності як в медіа, так і в результатах власної роботи", – пояснює Козлов.

Власне, наявність на підприємстві "схеми з вугіллям" теж легко перевіряється.

Так, згідно з нормативами, пояснює експерт, на вироблення 1 кВт електроенергії теплоелектростанції має витрачатися 370−380 грамів вугілля при планової калорійності близько 5,200 Ккал. Якщо ж взяти цифри виробництва електроенергії станціями "Центренерго" та порахувати витрати вугілля, то нас можуть очікувати зовсім інші цифри, уточнює він.

Замість вугілля – коштовний газ

При цьому фахівець здивований, що "Центренерго" замість використання вугілля як профільного ресурсу в опалювальному сезоні 2023−2024 років перейшов на коштовний газ. За його словами, йдеться про використання понад 300 млн куб. тільки за три місяці зими (еквівалент близько 500 тис. тонн вугілля).

Тим часом призначене станціям компанії вугілля чомусь накопичують на складах.

А втім, вугілля, яке нині на складах, – переважно не українське. Державні шахти тут не можуть похвалитися великими досягненнями, тому що мають виконання плану лише на 83,6%, зазначив в ефірі Ukraine World News нардеп, голова незалежної профспілки гірників Михайло Волинець.

Звідки ж вугілля? Чорне золото везуть до України з інших країн. Ба більше, Волинець допускає, що Міненерго могло закуповувати і російське вугілля чи з окупованої території України.

"Це вугілля постачалося у вагонах російської залізної дороги у Гданськ (Польща), там його бодяжили з польським вугіллям, потім завозили в Україну, знову бодяжилось вже шламами, які теж контролюються Вєнгріним, і постачалося на "Центренерго". Це вже не вугілля, а суміш з низькою теплотворністю. Тому дуже дорога електроенергія виходить з такого вугілля і воно використовується часто разом з газом для підвищення температурного режиму", – додав депутат.

Збитковий "Центренерго"

"Центренерго" є одним з найбільших сучасних підприємств електроенергетичної галузі країни і єдиною в Україні державною енергогенеруючою компанією, що має вагомі конкурентні переваги. Головою наглядової ради компанії є Андрій Гота.

До складу "Центренерго" входять Трипільська, Зміївська та Вуглегірська (тимчасово окупована) ТЕС.

Втім, збитки компанії колосальні.

Зокрема, в листопаді минулого року Державна аудиторська служба України виявила фінансові порушення у діяльності компанії на суму 5,5 млрд гривень. Відповідні висновки отримали за результатами фінансового аудиту та планової ревізії ПАТ "Центренерго" за період з 1 січня 2022-го по 31 серпня 2023 року.

"Компанія є збитковою та перебуває в кризовому стані, в її діяльності відсутні економічне зростання та розвиток. Державний аудит зафіксував продаж електроенергії за заниженими цінами, випадки прихованого кредитування сторонньої комерційної структури, закупівлю мазуту та хімічних речовин не у виробників, а через посередників з додатковою маржею. Сумнівні комерційні рішення призвели до того, що зобов'язання товариства в 1,4 раза перевищують річні доходи", – розповіла голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Зокрема зазначалося, що зобов’язання "Центренерго" становлять 15,7 млрд гривень (станом на 30 червня 2023 року, – ред.). За 2022 рік збиток становив 7,1 млрд гривень, за перше півріччя 2023-го – 720,9 млн гривень.

Читайте також:
Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям "розумних мереж", - Міненерго
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС