USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Зберігання зброї: Нардепи пропонують Раді змінити кримінальну відповідальність на адміністративну

Максимальний розмір штрафу, який хочуть запровадити, складає 34 тис. гривень
зброя
Джерело: відкриті джерела

За зберігання зброї для самозахисту та неліцензійне її виробництво нардепи пропонують карати не кримінальною відповідальністю, а адміністративною. Про це заявила голова фракції "Голос", одна з авторів законопроєкту Олександра Устінова, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це ненормально, коли на третьому році повномасштабної війни... наявність у людини вдома зброї для самозахисту або виробництво для наших військових, скажімо, дронів, є тяжким злочином згідно з нашим законодавством. Це має бути змінено", – сказала вона.

Парламентарі пропонують замінити три-сім років ув’язнення за володіння пістолетом або збирання вдома FPV дрона для ЗСУ без ліцензії на адмінштраф.

Що відомо про законопроєкт?

Документ було зареєстровано у Раді 11 березня. Він пропонує декриміналізувати незаконне зберігання і виробництво зброї та унормувати тим самим реалізацію права громадян на самозахист.

Зокрема, пропонується прибрати з КК статті 263 і 263-1, які передбачають за безліцензійне зберігання і виготовлення зброї покарання у вигляді позбавлення волі терміном на три-сім років.

Автори документа вважають, що розслідування за цими статтями не забезпечують правоохоронної функції, оскільки завжди здійснюються формально, без встановлення злочинного наміру виробництва або поводження зі зброєю. Крім цього, вони дублюються в Кодексі України про адміністративні правопорушення (ст. 164 і 190). Їх виключення з КК не призведе до безкарності за поводження зі зброєю (для цього Кодекс передбачає статті – ст. 201, 262, 410 та інші).

Які штрафи хочуть запровадити?

  • За придбання, зберігання, носіння або передання зброї без відповідного дозволу хочуть запровадити штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (960 – 2280 гривень);
  • за виготовлення, перероблення або ремонт зброї без ліцензії – від 17 тисяч гривень до 34 тисяч гривень із конфіскацією предметів правопорушення та доходів від діяльності.

Попередній законопроєкт про вогнепальну зброю

Законопроєкт "Про право на цивільну вогнепальну зброю" ухвалили у першому читанні 23 лютого 2022 року – ця версія документа одразу містила чимало обмежень.

Наприклад, він забороняв під час воєнного стану носити будь-яку цивільну вогнепальну зброю за межами місця зберігання усім, крім військових та представників силових органів.

Проте у процесі підготовки до другого читання народні депутати запропонували понад 700 правок, але це додало до документа ще більше обмежень.

Водночас у дискусіях щодо легалізації зброї насамперед йдеться про короткоствольну вогнепальну нарізну, а інші види, окрім автоматичної, давно дозволені в Україні.

Так, у фінальній версії законопроєкту депутати пропонують дозволити українцям легально придбати вогнепальну короткоствольну зброю лише через п’ять років після закінчення воєнного стану. Це стосується лише тих громадян, кому виповнилося 30 років, та тих, які мають щонайменше п’ять років досвіду легального володіння іншим видом зброї.

Крім того, володіння довгоствольною нарізною зброєю пропонують дозволити лише з 25 років після проходження відповідних курсів, але у випадку придбання такої зброї до громадянина в будь-який час може прийти поліція з перевіркою.

Автори проєкту пропонують запровадити ці перевірки щонайменше один раз на три роки або за рішенням суду: власник зобов’язаний надати доступ до місця зберігання зброї, а у випадку порушень поліція видає припис за невиконання якого впродовж місяця власника позбавлятимуть права на володіння зброєю.

Також зазначається, що майбутні законні власники короткоствольної зброї зможуть носити її лише вдома або під час занять зі стрільби.

Ці вимоги не стосуватимуться травматичної вогнепальної зброї, якою можна володіти з 25 років і носити у будь-яких місцях.

Скільки нелегальної зброї є в Україні?

На сьогодні в Україні є понад мільйон одиниць легальної та нелегальної зброї. Це за оцінками експертів Організації Об'єднаних Націй, адже відкритої інформації з цього приводу немає.

Єдиний реєстр зброї

У червні 2023 року в Україні повноцінно запрацював Єдиний реєстр зброї.

Основними перевагами впровадження ЄРЗ є те, що громадяни зможуть легко отримувати інформацію про свою зареєстровану зброю. Окрім того, завдяки діджиталізації послуг у сфері обігу зброї процедура отримання дозволів буде спрощена.

Єдиний реєстр зброї передбачає також створення електронних кабінетів. Тож українці зможуть отримати послугу, не виходячи з дому, без відвідування органу Нацполіції, шляхом подачі документів через "Єдине вікно громадянина" або у магазині з продажу зброї.

Читайте також:
Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild Міноборони Німеччини просить уряд виділити ще 3,8 млрд євро для допомоги Україні, - Bild
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм