USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україні треба вирватися з "позиційної пастки" війни з Росією, – Залужний

Публікуємо основні тези статті головнокомандувача ЗСУ
Залужний_2
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний 
Джерело: Офіс Президента

Україна має вирватися з пастки війни з Росією. Нові інноваційні підходи зможуть перетворити російсько-українську війну з "позиційної" знову на "маневрену". Для цього слід зосередитися на деяких факторах. Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у своїй колонці для The Economist. Публікуємо основні тези статті.

"Позиційна" війна

""Позиційна" війна – це тривала війна, яка несе величезні ризики для Збройних сил України та держави. Якщо Україна хоче вирватися з цієї пастки, нам знадобляться всі ці речі: перевага в повітрі, значно вдосконалені засоби електронної боротьби та контрбатарейної боротьби, нова технологія розмінування, здатність мобілізувати та тренувати більше резервів", – акцентує головнокомандувач.

Зосередження на сучасному командуванні та управлінні

"Щоб ми могли ефективніше, ніж Росія, візуалізувати поле бою та швидше ухвалювати рішення. А також зосередитися на раціоналізації нашого матеріально-технічного забезпечення, водночас порушуючи логістику Росії за допомогою ракет великої дальності. Нові інноваційні підходи можуть знову перетворити цю війну позицій на маневрену", – зазначає Залужний.

Нарощувати резерви

"Наші можливості для підготовки резервів на власній території обмежені, як і в РФ. Ми не можемо легко проводити ротацію солдатів, які відправляються на фронт. Крім того, Росія може завдати удару по тренувальних центрах. А в нашому законодавстві є прогалини, які дозволяють громадянам ухилятися від своїх обов’язків. Намагаємося розв'язувати ці проблеми – запроваджуємо єдиний реєстр призовників, маємо розширити категорію громадян, які можуть бути призвані на збори чи за мобілізацією", – пояснює головнокомандувач.

Новини за темою: Вбиватимемо ворога на його території, але власною зброєю, – Залужний

Повітряна міць

"Контроль над небом необхідний для великомасштабних наземних операцій. На початку війни у ​​нас було 120 бойових літаків. З них лише одна третина була придатна до використання. Військово-повітряні сили Росії зазнали величезних втрат, і ми знищили понад 550 систем протиповітряної оборони, але вороги зберігають значну перевагу над нами та продовжують створювати нові ударні ескадрильї. Ця перевага ускладнила просування ЗСУ вперед. Російські системи протиповітряної оборони все більше заважають нашим літакам літати", – зауважує Залужний.

Технології

"Технології – це відповідь. Нам потрібні датчики, схожі на радар, які використовують невидимі імпульси світла для виявлення мін у землі, і системи виведення диму, щоб приховати діяльність наших підрозділів з розмінування. Ми можемо використовувати реактивні двигуни знятих з експлуатації літаків, водомети чи касетні боєприпаси, щоб пробивати мінні загородження, не закопуючись у землю. Нові типи тунельних екскаваторів, наприклад робот, який використовує плазмові пальники для буріння тунелів, також можуть допомогти", – резюмує головнокомандувач ЗСУ.

Новини за темою: В ОП прокоментували нараду Залужного з НАТО. Що відомо
Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW