USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Закон Спартака Субботи": У Верховній Раді хочуть посилити регулювання роботи психологів

Від трьох до п’яти років в'язниці депутати пропонують давати за неправомірну психологічну допомогу
психолог
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстрували 2 законопроєкти, які передбачають покарання для психологів та психіатрів, які надають допомогу, не маючи на це право. Відповідні проєкти законів ініціювали 40 народних обранців.

Про які проєкти мова? 

Народні депутати 28 червня зареєстрували у Верховній Раді 2 законопроєкти № 9433 та № 9434. Перший з них стосуватиметься змін до деяких законодавчих актів щодо системи охорони психічного здоров'я та послуг у сфері психічного здоров'я. Зокрема, там додали заборону, щодо надання психологічної чи психіатричної допомоги без відповідної кваліфікації.

У другому проєкті закону пропонують вже на юридичному рівні запровадили адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення норм попереднього закону.

Зокрема, народні обранці пропонують карати за:

  • надання психологічної допомоги людьми, які не мають такого права (штраф 50 тисяч гривень або до 3 років позбавлення волі);
  • поширення неправдивої інформації про наявність в особи медичної освіти або лікарської спеціальності (штраф від 17 до 34 тисяч гривень).

Реакція психологів 

Офіцер-психолог ЗСУ Артем Осипян на своїй сторінці в Facebook назвав реєстрацію законопроєктів "першим кроком до розв'язання глобальних питань психічного здоров'я українців".

"Це історичний момент для психологів і психотерапевтів України. Нарешті, питання регуляції діяльності психологів і психотерапевтів може бути вирішено Верховною Радою України. Кожен, хто звертається до психолога чи психотерапевта, може бути захищений у своєму праві на доступ до якісної допомоги", – зазначив Артем Осипян. 

Кейс "Спартака Субботи"

  • Психотерапевт Ілля Полудьонний провів детальне розслідування щодо діяльності, освіти та наукового ступеня так званого психолога Спартака Субботи. Він збирав докази протягом 7 місяців і опублікував кілька частин свого розслідування у квітні 2023 року.
  • Полудьонний визначив, що у Субботи немає медичної освіти. Натомість він просто приписував собі регалії психолога та психотерапевта.
  • Також Спартак Суббота 5 років видавав себе за кандидата наук ще до захисту дисертації. Крім цього, він брехав про публікацію в авторитетній базі Scopus.
  • Полудьонний стверджує, що Суббота грубо порушував етику. Зокрема, він вступав в еротичні стосунки зі своїми клієнтками.
  • Сам Спартак Суббота всі обвинувачення заперечує.

Читайте також:
Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт Під час великої війни зросла психотравмованість серед дітей, особливо – переселенців, – судовий експерт
У Полтаві вперше на базі вишу діє У Полтаві вперше на базі вишу діє "зелена кімната". У чому її унікальність?
До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування До 35% українців вірять в астрологію, таро та екстрасенсів, – опитування
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження