USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Західні компоненти для зброї постачаються в РФ і після повномасштабного вторгнення: Звіт

Російська крилата ракета "Калібр" містить компоненти 11 західних компаній
Пуск
Джерело: відкриті джерела

Компоненти західного виробництва в зброї, яку Росія використовує у війні проти України та для скоєння воєнних злочинів, постачаються до країни-агресора протягом місяців після повномасштабного вторгнення.

Про це йдеться у звіті Міжнародного партнерства з прав людини (МППЛ) та Незалежної антикорупційної комісії (HAKO, організація в рамках Transparency International).

Так, західні компоненти подвійного призначення продовжували надходити до Росії і наприкінці 2022 року. Зокрема, західні компоненти використовувалися і продовжують використовуватися в зброї, задіяній у ймовірних воєнних злочинах РФ.

Митні дані засвідчили, що три західні технологічні компанії продовжили експортувати до Росії тисячі компонентів, вартість яких сягає мільйони доларів, в листопаді 2022 року. Дві з них виробляють компоненти подвійного призначення, які РФ шукає для виробництва та ремонту свого військового обладнання, та одна з яких виготовляє тип специфічного компоненту, необхідного російським військовим для навігації та таргетування.

Як транспортують компоненти для зброї

Торгові дані свідчать про те, що компоненти, вироблені компаніями Harting, Trimble та TE Connectivity, продовжують імпортуватися в Росію через офіційних дистриб’юторів або через треті країни, такі як Гонконг та Туреччина.

За висновками звіту, чотири ключові російські збройні системи, що використовуються для здійснення ймовірних воєнних злочинів, наприклад – ударів по житлових будинках, цивільній інфраструктурі та електростанціях, в різній мірі залежать від компонентів західного виробництва.

Новини за темою: В Росії розуміють, що ядерна зброя – це не зброя, це засіб стратегічного стримування, – Буданов

При цьому існуючі санкції, правила та їх правозастосування, спрямовані на обмеження доступу РФ ї до західних технологій подвійного призначення, недостатні, про що свідчить той факт, що експорт до Росії компаніями, що виробляють такі компоненти, які потрібні Кремлю, продовжується.

Автори звіту вважають, що політикам та бізнесу необхідно усвідомити та публічно визнати наявність проблеми, провести перегляд існуючих санкцій та заходів експортного контролю, а також покращити відстеження кінцевих користувачів.

Хто проводив дослідження 

Міжнародне партнерство з прав людини (IPHR) є незалежною неурядовою організацією, заснованою у 2008 році. У Брюсселі, Києві та Тбілісі IPHR тісно співпрацює з групами громадянського суспільства у Східній Європі, на Південному Кавказі та в Центральній Азії, порушуючи проблеми прав людини на міжнародному рівні, та сприяє повазі до прав уразливих груп. IPHR документує жорстокі злочини, скоєні в контексті війни Росії проти України з 2014 року, і використовує зібрані докази для того, щоб притягнути винних до відповідальності.

Незалежна антикорупційна комісія (НАКО) є добровільною, некомерційною, позапартійною організацією, яка має на меті зменшити можливості для корупції у секторі оборони України завдяки ретельним дослідженням, ефективній адвокації та підвищенню обізнаності у суспільстві. НАКО була створена як проєкт Програми оборони та безпеки Transparency International (TI) у 2016 році, а нині НАКО є самостійною організацією в рамках глобального руху TI. У листопаді 2022 року НАКО співпрацювала з Wall Street Journal, щоб викрити ланцюжок постачань західних компонентів, що входять до складу іранських безпілотників.

Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю В Україні схвалюють 93% заявок на дозвіл отримати зброю
За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW За допомогою ATACMS Україна може послабити російську логістику та уражати російські аеродроми і склади боєприпасів, – ISW
Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень Зброя і техніка: Міноборони вже уклало контрактів на понад 582 мільярда гривень