USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Без гендерного поділу: Учні та учениці старших класів вчитимуться разом на уроках "Захист України"

Оновлена програма предмета стане основою для профільного вивчення з 2027 року
учні
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Учнів та учениць 10–11 класів на вивчення предмета "Захист України" розподілятимуть у групи за кількістю від 8 до 15 осіб у кожній без гендерного поділу. Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти й науки України.

У відомстві кажуть, що зміни дадуть можливість учителям краще зосередитися на практичному навчанні в менших групах. Водночас учні незалежно від статі можуть опанувати базові навички для життя, самозахисту та формування оборонної свідомості.

"Протягом 2024–2026 років, згідно з оновленою програмою, "Захист України" впроваджують у межах всеукраїнського педагогічного експерименту. А заклади освіти, що наразі викладають за старою програмою, також мають відмовитися від гендерного поділу груп", – пояснюють у МОН.

З чого складається оновлена програма?

Тим часом оновлена програма складається з 10 модулів.

Предмет спрямований на розвиток практичних умінь:

  • медична допомога;
  • навички управління дронами;
  • тактична медицина;
  • радіозв'язок та інші сучасні технології, що відповідають реаліям воєнного часу.

До того ж з 2027 року оновлена програма "Захист України" стане основою для профільного вивчення, де школярі зможуть обирати окремі модулі для поглибленого навчання.

Тобто замість звичних 45-хвилинних уроків раз на тиждень нова програма передбачає, що уроки проводитимуть протягом усього дня один раз на місяць. 

Тому в громадах створюють спеціальні навчальні осередки, які об’єднають учнів із кількох шкіл. Це дозволить ефективніше організувати практичні заняття та надавати учням з усієї громади доступ до сучасного навчального обладнання.

Новини за темою: Школи у 10 областях отримають до 300 тисяч гривень від ЮНІСЕФ

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки розпочало роботу над оновленням дисципліни "Захист України" торік у серпні.

Нині Міністерство освіти і науки України реформує старшу школу. Після 9 класу учні зможуть обрати одне з двох спрямувань – академічне або професійне. У відомстві кажуть, що пілотування реформи розпочнеться у 2025 році в окремих ліцеях у різних регіонах.

Читайте також:
В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів
У соцмережах шириться небезпечний флешмоб: Омбудсман звернувся до батьків У соцмережах шириться небезпечний флешмоб: Омбудсман звернувся до батьків
Заборонити російську мову на перервах у школі: Нардепка ініціювала законопроєкт Заборонити російську мову на перервах у школі: Нардепка ініціювала законопроєкт
Школи у 10 областях отримають до 300 тисяч гривень від ЮНІСЕФ Школи у 10 областях отримають до 300 тисяч гривень від ЮНІСЕФ