USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

За переїзд пропонують гроші: Як окупанти змушують викрадених українських дітей виїжджати до РФ

Зокрема, дітям пропонували гроші та вибір будь-якого міста
війна діти депортація
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російські окупанти викрадають українських дітей на тимчасово окупованих територіях, а потім пропонують їм 100 тисяч рублів за переїзд до Росії. Про це йдеться в розслідуванні The Independent.

Як розповів журналіст Том Вотлінг, якому вдалося поспілкуватися з п'ятьма підлітками, вивезеними в Росію або на окуповану територію, перш ніж їх врешті-решт повернули в Україну. Діти віком від 12 до 17 років розповіли про свій досвід у російських "таборах відпочинку".

Так, 16-річна Ліза Бацура сказала, що одного разу російський чиновник прийшов у клас і пропонував кожній дитині по 100 000 рублів "за переїзд у будь-яке російське місто", яке вони виберуть.

Видання зазначає, що двоє з п'яти дітей перебували щонайменше чотири місяці в "таборах для відпочинку" на окупованих територіях у Херсонській області та Криму. Троє з них залишалися там понад вісім місяців. Згодом усіх їх врятувала благодійна організація Save Ukraine.

За даними українських урядовців, близько 20 000 українських дітей було відправлено в "табори для відпочинку" відтоді, як Росія вторглася в Україну у 2022 році. Майже чверть захоплених – сироти та діти, які залишилися без піклування батьків.

Водночас окупанти задіюють понад 70 таборів для примусового "перевиховання" дітей, зокрема в Білорусії, окупованому Криму і навіть на Далекому Сході Росії.

Новини за темою: Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець

Як пише The Independent, питання повернення цих викрадених дітей до України стане ключовим на мирному саміті у Швейцарії, що проходить цими вихідними.

За словами українського омбудсмена Дмитра Лубінця, росіяни роблять усе, щоб заблокувати повернення десятків тисяч українських дітей.

Раніше західні журналісти провели інше розслідування, під час якого з'ясувалося, що мережа чиновників і політиків, пов'язаних із партією російського лідера Володимира Путіна, проводила кампанію з переміщення українських дітей із Херсона.

Нагадаємо, експерти з Інституту вивчення війни зазначали, що у РФ мають намір активізувати депортацію українських дітей на свою територію впродовж літа, посилюючи і цей компонент кампанії геноциду в Україні.

Росія вже роками не припиняє викрадати дітей на окупованих територіях України. Однак кидає їх напризволяще – сотні маленьких українців після вивезення до РФ опиняються в дитячих будинках. 

Не так давно розслідувачі російського видання "Верстка" з'ясували: щонайменше 285 вивезених із Донбасу дітей опинилися у всеросійському банку даних дітей-сиріт. Це ті діти, яких окупанти не визначили в російські прийомні сім'ї за перші пів року війни й відправили в дитбудинки, інтернати та коледжі в різних частинах Росії.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом