USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

З Польщі депортували українських журналістів, які знімали на кордоні торгівлю з Росією

Також у медійників відібрали техніку
Потяги на кордоні Польщі та Росії, зафіксовані працівниками Район.ін.юа
Потяги на кордоні Польщі та Росії, зафіксовані працівниками Район.ін.юа
Джерело: скріншот

Українське інформагентство "Район.ін.юа" заявило, що у Польщі затримали двох їхніх журналістів, які проводили розслідування щодо торгівлі Польщі з Росією. Про це йдеться на сайті видання.

"Редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня під час фіксації перетину кордону вантажними потягами та автомобілями між Калінінградською областю РФ та Республікою Польща. Станом на вечір 9 березня прикордонники привезли журналістів на пункт пропуску "Дорогуськ – Ягодин"", – зазначається у повідомленні. 

Редакція звернулася до українських та польських органів влади з проханням відреагувати на інцидент.

У виданні розповіли, що журналісти мали дослідити тему вантажних перевезень, оцінити вантажопотік і з'ясувати, який транспорт використовується для перетину кордону – польський чи російський. Також планувалося поспілкуватися з очевидцями та експертами для оцінки масштабів такої торгівлі.

""Район.Закордон" поїхав на північ Польщі, до кордону з Калінінградською областю РФ, щоб побачити, як через Польщу у Європу досі йдуть газ та зерно з Росії. Жодного блокпоста польських фермерів там ми не зустріли, натомість побачили вагони РЖД – "Російськой железной дорогі". Польська поліція затримала нас та вилучила майно, не повідомила консула, не дала можливості зателефонувати до України, а Агенція внутрішньої безпеки назвала особами, які загрожують національній безпеці Польщі, та видворила", – кажуть у виданні.

Зазначається, що журналістів затримали у місті Бранєво. Це сталося 7 березня приблизно о 13:10 за місцевим часом. Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме – російські вагони скрапленого газу, уточнюють у виданні.

Також повідомляється, що працівники поліції без згоди журналістів обшукали їх автомобіль. А з рюкзака, який був в машині, вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі. Крім того, у журналістів відібрали два смартфони, два фотоапарати, особистий макбук, карти пам’яті, павербанки й навіть селфі-палиці.

Як стверджує редакція, працівники поліції відмовили у дзвінку консулу, редакції та родичам без пояснень причин.

Директор медіа Ігор Денисевич додав, що редакція самостійно почала процес оскарження депортації. Юрію Конкевичу й Олександру Пілюку заборонили відвідувати країни Шенгенської зони на пʼять років.

"Але ми звертаємося до міжнародних журналістських організацій за підтримкою, адже така реакція польських правоохоронців загрожує свободі слова не тільки щодо українських журналістів. Також ми вимагаємо повернути майно, яке є коштовним й становить матеріальну цінність. Відсутність техніки значною мірою блокує діяльність Інформаційного агентства "Район.ін.юа"", – додав Денисевич.

Раніше розслідувачі з’ясували, що тисячі вантажівок з російською агропродукцією їздять через Білорусь до Польщі і у зворотному напрямку.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам