USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Вибори до Європейського парламенту: Є позитивні результати для України

Переможниця виборів – правоцентристська Європейська народна партія
Європарламент
Будівля Європарламенту
Джерело: відкриті джерела

У 27 країнах, які входять до Європейського Союзу, 6–9 червня пройшли вибори до Європарламенту. І хоча головна ознака цих виборів – відчутний успіх правих популістів, втім, схоже, за їхніми попередніми результатами, вже стає зрозуміло, що у цій інституції таки збережеться проукраїнська більшість: три найбільші політичні групи залишаються незмінними і разом отримають 403 депутатські місця з 720 у новому скликанні ЄП. Про це розповів представник України при ЄС Всеволод Ченцов.

Переможниця виборів – правоцентристська Європейська народна партія (European People's Party), очільницею якої є Урсула фон дер Ляєн – отримує 185 місць. На другому місці – Прогресивний альянс соціалістів і демократів (S&D), який отримує 137 місць. На третьому – об'єднання лібералів "Оновлюючи Європу" (Renew Europe) – 79 місць.

Далі йде група Європейських консерваторів і реформістів (ECR), до якої належать "Італійські брати" Джорджі Мелоні, польська партія "Право і справедливість" (PiS), Шведські демократи та іспанська партія "Вокс" – 73 місця. У правих націоналістів об'єднання "Ідентичність і демократія" (ID) Марін Ле Пен – 58 місць. "Альтернатива для Німеччини" – 45 місць. Зелені/Європейський вільний альянс (Greens/EFA) – 52 місця, ліві – 36 місць, інші – 53 місця.

"Та більшість, яка, найімовірніше, буде сформована в Європейському парламенті, буде проєвропейська і проукраїнська, маю на увазі коаліцію найбільш вірогідну між Європейською народною партією соціал-демократамів і лібералами. І звичайно, відкритим залишається питання, як будуть співпрацювати всі сили, насамперед, Європейська народна партія з правими, не плутати з крайніми правими, я маю на увазі ІСАР. Тобто тут ще залишається інтрига і все ж таки ми прогнозуємо конструктивну співпрацю між сильними політичними силами, де на сьогодні, якщо ми говоримо про ІСАР, провідну роль відіграватиме премʼєрка Італії", – вважає Всеволод Ченцов.

Підтримка України та подальше розширення Євросоюзу залишаться позиціями більшості. І хоча є члени Європарламенту, які мають прокремлівські позиції, вони, найімовірніше, використовуватимуть Європарламент як платформу для повторення кремлівських наративів, а не для виконання значної законодавчої роботи.

"Нове питання, яке виникло у зв’язку з російською агресією, – це зміцнення оборонних потужностей Євросоюзу, розвиток оборонної індустрії і якраз в цьому разі в України є дуже серйозні шанси стати не лише учасником цих обговорень формування цієї політики, але і безпосередньо забезпечити залучення української оборонної індустрії до формування, власне, великої, нової оборонної  індустрії Європейського Союзу", – розповів представник України при ЄС.

Крім того, Європарламент не диктує зовнішню політику Євросоюзу. Це ексклюзивний домен держав – членів Європейського Союзу. Отже, хоча депутати Європарламенту розглядають і пишуть багато зовнішньополітичних звітів і резолюцій, усі вони не мають обов’язкової сили, резюмував Ченцов.

Нагадаємо, партії проросійських прем'єрів Віктора Орбана (Угорщина) і Роберта Фіцо (Словаччина) провалили вибори до Європейського парламенту, показавши гірший результат, ніж передбачалося раніше.

Читайте також:
У Франції проходить другий тур парламентських виборів: Там фіксують рекордну проміжну явку У Франції проходить другий тур парламентських виборів: Там фіксують рекордну проміжну явку
Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян
"Нудний флюгер" на чолі нового британського Кабміну. Хто такий Кір Стармер?
Король Чарльз ІІІ затвердив нового прем'єра Великої Британії Стармера. Які плани має новий очільник уряду? Король Чарльз ІІІ затвердив нового прем'єра Великої Британії Стармера. Які плани має новий очільник уряду?